Međunarodni festival “Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2022”, od 10. do 12. avgusta

59. Međunarodni festival “Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2022”, održava se od 10. do 12. avgusta u Sokobanji, u 60 – toj godišnjici održavanja Prve harmonike, jer je zbog protivpandemijskih mera 2020. godine, 58. Festival odložen za 2021. godinu.

Nakon završenih predkvalifikacija, ove godine, u finale Festivala plasiralo se ukupno 88 takmičara iz zemlje i inostranstva, u svih osam kategorija. Za prestižnu titulu “Prva harmonika Srbije” takmičari će se nadmetati 11. i 12. avgusta u kongresnoj sali hotela “Moravica” u Sokobanji. Prvog takmičarskog dana, u četvrtak 11. avgusta, od 10 sati takmičiće se harmonikaši mlađih kategorija: petlići, pioniri, stariji pioniri i mlađi juniori, i dueti mlađi od 15 godina, dok će se u četvrtak 12. avgusta takmičiti starije kategorije: juniori, seniori i dueti stariji od 15 godina. Opština Sokobanja i Turistička organizacija Sokobanja sveukupnog pobednika nagrađuju instrumentom harmonike, marke “DIVAL”, dok će najviše rangirane takmičare po kategorijama nagraditi kaiševima za harmoniku, dar Saračke radnje “Lazić” iz Starčeva. Takmičenje oba dana počinje tačno u 10 sati i obavljaće se strogo u skladu sa Propozicijama Festivala. Takmičare će ocenjivati stručni žiri u sledećem sastavu: prof. dr Nikola Rackov, redovni profesor Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, Novica Nikolić, Boban Prodanović, Zoran Đorđević istaknuti harmonikaši na dugmetari i klavirnoj harmonici i Vojkan Nikodijević, predsednik Saveta festivala, takođe harmonikaš iz Sokobanje.
Prvog dana Festivala planirano je Svečano otvaranje, kada će nastupiti pet PRVIH HARMONIKA SRBIJE. Revijalni deo festivala održava se sve tri večeri ovogodišnjeg Festivala.

PROGRAM FESTIVALA:

Sreda, 10. avgust od 20 sati – Velika scena Letnje pozornice “Vrelo” – Svečano otvaranje Festivala – Nastup pet PRVIH HARMONIKA SRBIJE: David Nikolić iz Beča, PHS 2018., Milan Milićević iz Vinče, PHS 2016., Miloš Teofilović iz Vrčina, PHS 2015. Vladimir Marković iz Niša, PHS 2014. i Aleksandar Živanović iz Beograda, PHS 2013.

21 sat – Koncert Dragane Mirković.

Četvrtak, 11. avgust – takmičenje mlađih kategorija harmonikaša, hotel “Moravica”, od 10 – 17 sati;

20 sati – Velika scena MFK “Vrelo” – Nastup Milene Minić iz Oreovice, “Prve harmonike Srbije, 2021” Nastup prvorangiranih takmičara mlađih kategorija i dodela nagrada,
Nastup Ane Bekute, Radiše Uroševića, Biljane Petković i Milene Janković, u pratnji orkestra Siniše Vićentijevića.
Specijalni gost Festivala – Luka Đorđević – violinista, lureat 28. “Carevčevih dana” Veliko Gradište – 2022.

Petak, 12. avgust – takmičenje starijih kategorija harmonikaša, hotel “Moravica”, od 10 – 17 sati;

20 sati – Velika scena MFK “Vrelo” – Nastup prvorangiranih takmičara starijih kategorija, dodela nagrada i proglašenje sveukupnog pobednika – Prve harmonike Srbije 2022. godine.
Nastupi Stefana Petrušića, Marine Stankić, Vesne Dimić, Baneta Ševića i Danila Živkovića, u pratnji orkestra Siniše Vićentijevića.

60 godina PRVE HARMONIKE

1962. godine održano je prvo takmičenje harmonikaša amatera u Sokobanji, ali lokalnog – opštinskog ranga. Pobednik je bio Ranđel Živanović iz Sokobanje. Zahvaljujući odličnoj posećenosti i dobroj organizaciji, već naredne 1963. godine, ideja o sokobanjskoj harmonici narasla je do republičkog nivoa i te godine u Sokobanji je održana “Prva harmonika Srbije”. Kako se za ovo takmičenje prijavilo i nekoliko harmonikaša iz tadašnjih jugoslovenskih republika, već naredne godine manifestacija je postala savezno nadmetanje i dobila naziv “Prva harmonika Jugoslavije”. Pobednik ovog Festivala, te davne 1964. godine, bio je Branimir Đokić, kasnije jedan od najpoznatijih aranžera narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije, srpski estradni umetnik, umetnički rukovodilac Narodnog ansambla RTS-a u penziji i virtuoz na harmonici.
Od tada, Prva harmonika je nastavila da raste, evoluira i postala jedan od najpoznatijih i najpopularnijih festivala harmonike u zemlji i regionu. Tokom šest decenija trajanja, Festival je iznedrio veliki broj poznatih imena u svetu harmonike. Neki od njih su pored pomenutog Branimira Đokića i Novica Negovanović, Miša Mijatović, Slavko Stefanović, Siniša Tufegdžić, Aleksandar Kovačević, Vladimir Panović, Aleksandar Sofronijević, Borko Radivojević… Festival je menjao i svoj naziv. Najpre je to bila “Prva harmonika Sokobanje”, potom “Prva harmonika Srbije”, zatim “Prva harmonika Jugoslavije”, sve do 1993. godine, kada dobija naziv Međunarodni festival “Prva harmonika Sokobanja”. 2018. godine, ustanovljen je današnji naziv festivala, a to je Međunarodni festival “Prva harmonika Srbije, Sokobanja”. Kakvo god ime da nosio, festival je postao i ostao prepoznatljiv u zemlji i svetu i neizostavni deo profilisanja budućih umetnika, ali i startna pozicija u karijerama slavnih harmonikaša.

FOTO: Arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *