Preminuo glumac Branko Cvejić, prvi susret sa Zaječarcima imao je pre 3 godine na otvaranju Zoranovih dana (VIDEO)

U Beogradu je juče u 75. godini preminuo glumac Branko Cvejić, koji je najveći deo radnog veka proveo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je bio direktor i deo ansambla.

Igrao je u više od 40 igranih filmova i ostvario takođe niz upečatljivih uloga u brojnim TV serijama i dramama.

„Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog veka, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmenila izgled ovdašnjeg glumišta, napravivši dovršen stilski preokret kojim je najavljeni dah modernosti iz prethodne decenije konačno postao dominantnim scenskim izrazom u skladu sa duhom epohe i kretanjima u scenskim umetnostima u svetu. Doprinos Branka Cvejića ovoj glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, „Grlom u jagode“, autora Srđana Karanovića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, „ozvaničen“ i ustoličen. Ova uloga učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije“, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Branko Cvejić Zaječar je prvi put posetio 2019. godine kada je otvorio pozorišni festival “Dani Zorana Radmilovića”, gde je dočekan velikim aplauzom. U nastavku poslušajte kako je govorio o rođenom Zaječarcu Zoranu Radmiloviću i ostalim kolegama koje vode poreklo iz ovog kraja…

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *