Spektakl na Feliks Romulijani 8. avgusta: Džon Malkovič i Paklena komedija (VIDEO)

Na Feliks Romulijani, u kuli 19 sinoć je održana pres-konferencija na kojoj je bilo reči o planiranim kulturnim programima tokom leta. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je najavio gostovanje poznatog holivudskog glumca Džona Malkoviča na Feliks Romulijani 8. avgusta:

„Biće izvedena multimedijalna predstava „Paklena komedija -ispovest serijkog ubice“ u kojoj Džon Malkovič nastupa u pratnji Orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orkestra. Naredne nedelje počinju radovi na pripremi parkinga, kako se ne bi desilo ono što se dogodilo nakon koncerta „Balkanike“ kada posetioci satima nisu mogli da napuste Romulijanu. Sada će biti više ljudi, ali će biti pripremljeno više parkinga za nekoliko hiljada automobila i uradiće se jednosmerni saobraćaj tako što će se do Romulijane dolaziti kao do sada, sa glavnog puta, a odlaziće se preko Magure do Zvezdana. Taj put će se proširiti, staviće se grebani asvalt, tako da će posetioci drugim putem moći da se vraćaju sa Feliks Romulijane. Očekuje se da će veliki broj ljudi doći na ovaj centralni kulturni događaj tokom avgusta, iako su predviđene ulaznice od 1000 dinara, jer ovako veliki projekat ne bi mogao drugačije da se realizuje.“

 

“Izabrali smo da „Feliks Romulijana“ bude kruna i biser kulturnih dešavanja, međutim mi imamo svake nedelje po jedan ili dva događaja u seoskim mesnim zajednicama i ja sam ponosan na to. Gotovo da nema sela koje nema manifestaciju. U pitanju je možda četiri ili pet sela, ali će i ona imati manifestcije od iduće godine, bez obzira na to koliko su velika. Te manifestacije postaju sve značajnije i okupljaju na hiljade ljudi. Kruna tih događanja u selima biće „Bašta Balkana“ koja je od prošle godine postala i deo programa „Miholjsko leto“, koje finansira republika Srbija preko Ministarstva za brigu o selu”, nastavio je gradonačelnik.

Ničić je podsetio da se „Zaječarsko kulturno leto na Romulijani“ već odvija i pomenuo koncerte brazilskog i egipatskog pijaniste.

Već 3. avgusta na Romulijani je predviđen koncert Bore Dugića, 6. avgusta Festival tanga, a istog dana u zaječarskom teatru biće izvedena predstava francuskog pozorišta iz Lila. Koncert Pavline Radovanović, koja živi u enklavi u Orahovcu na Kosovu je 10. avgusta na Romulijani.

Direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić, najavio je i druga dešavanja na Romulijani:

Nekoliko narednih kulturnih dešavanja biće organizovani u okviru projekta #EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansira EU, a u Srbiji sprovodi GIZ. 18. avgusta predviđen je koncert „Beogradskog Džez seksteta“, a 21. avgusta “Wonder strings”. 19. i 20. avgusta na Feliks Romulijani gostovaće pozorišne predstave iz Narodnog pozorišta Niš “Sladoled” i “Plastične bašte” Pozorišta “Patos” iz Smedereva.

Ceremonija otaranja ovogodišnje „Zaječarske Gitarijade“ i proglašenje rokonačelnika predviđena je 24. avgusta na Romulijani. Gitarijada će biti održana od 25. do 27. avgusta na Kraljevici. U toku je izbor takmičarskih bendova i njih 10 će ući u dve polufinalne večeri, a u finalu će se četiri benda boriti za titulu najboljeg. Od gostujućih bendova u četvrtak 25. avgusta natupiće Bajaga, Aleksandar Sedlar, Valentino i Teksas flud. U petak 26. avgusta Kerber, Piloti, Ritam nereda i Bendover, i u subotu 27. avgusta Van Gog, Goblini, Kanda, Kodža i Nebojša i grupa Alisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *