Eparhija timočka: Usnuo u Gospodu cenjeni zaječarski katiheta Miljan Mladenović

Povodom iznenadne smrti veroučitelja Miljana Mladenovića, prenosimo objavu Eparhije timočke:

Miljan Mladenović rođen je 1972. u Zaječaru, u radničkoj porodici, od oca Zorana i majke Dobrile koji su posle njega dobili i sina Mlađana. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u rodnom mestu, a Bogoslovki fakultet SPC u Beogradu. Oženio se 2009. i sa suprugom Sandrom dobio je dvojicu sinova: Vasilija i Gavrila. Duhovnik mu je, u periodu studiranja, bio Episkop timočki Justin, a kasnije arhimandrit Dionisije Pantelić u manastiru Sv. Stefana u Lipovcu. Slavio je krsnu slavu Prepodobnu majku Paraskevu – Sv. Petku i više puta joj je odlazio na poklonjenje. Školske 2001/02. godine predavao je grčki jezik u Bogosloviji Sv. Jovana Zlatoustog u Kragujevcu. Školske 2002/03. godine predavao je veronauku u Gimnaziji i Tehničkoj školi u Knjaževcu, u Boljevcu i Zaječaru.

Poslednjih 20 godina, blagoslovom Episkopa Justina (2002–2014) i Episkopa Ilariona (2014–2022), radio je kao veroučitelj u Gimnaziji i Tehničkoj školi u Zaječaru. Vaspitavao je srednjoškolsku omladinu u duhu pravoslavlja i dao teološki doprinos liturgijskoj obnovi crkvenog života u Zaječaru.

Voleo je da odlazi na hodočašća širom pravoslavnog sveta i upoznaje savremene stubove pravoslavlja, poput mitropolita Jovana Ziziulasa, Mitropolita Amfilohija Radovića, Episkopa Atanasija Jevtića, episkopa Ignatija Midića, rumunskog starca Kleope, Mitropolita Jovana ziziulasa i dr. Brižljiva i dobra duša, nezlobljiva ljudina, ovaj naš neponovljivi brat, učitelj, prijatelj u Hristu – Crkvi našoj – bio je svetlost u ovoj dolini plača i onaj koji nam je ulepšavao život.

Pričestio se u nedelju, 17. jula, a iznenada preminuo u utorak, 19. jula 2022. u prepodnevnim časovima. Sandra, njegova saputnica, napisala je: „Otišao si tiho, onako kako si i živeo, u naručje Božje i Svih Svetih, onih koje si iskreno i svim srcem voleo i ljubio. Sada si među svojima. Carstvo ti Nebesko i večan pomen, dragi Miljane…“

Vječnaja pamjat! Bog neka mu dušu prosti i podari rajsko naselje!

Opelo će biti služeno u petak, 22. jula 2022. u 12 časova, u crkvi Sv. 40 mučenika Sevastijskih, na Starom zaječarskom groblju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *