Od jeseni 2023. Majdanpek će imati grejanje iz nove toplane na biomasu i čistiji vazduh (VIDEO)

U Vladi Republike Srbije juče je potpisan ugovor za izgradnju toplane na biomasu u Majdanpeku a u okviru programa “Podsticanje razvoja obnovljive energije – razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji”. Vrednost investicije je 5,5 miliona evra. Od toga 4,5 miliona evra je kredit, koji je opština uzela od nemačke razvojne banke KFW sa rokom otpate na 18 godina, uz kamatu od 1,1 odsto na godišnjem nivou. Ostatak su bespovratna sredstva.

 

Ugovor su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, predsednik Opštine Majdanpek Dragan Popović, direktor JKP – “Majdanpek” Đorđe Roškić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

 

Na skupu je istaknuto da će uskoro biti raspisan tender za izvođača, kao i da će toplana na drvnu sečku u Majdanpeku, početi da radi od jeseni naredne godine. Tako će Majdanpečani imati sigurno i kvalitetno grejanje tokom 24 sata i s obzirom na to da se više, kao energent, neće koristiti mazut, već obnovljivi izvor energije, i vazduh će iznad Majdanpeka biti čist.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *