“Potekla voda studena” u Velikom Izvoru okupila oko 300 učesnika

U Velikom Izvoru sinoć je održana 14. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala “Potekla voda studena”. Učestvovalo je 10 kulturno-umetničkih društava sa područja zaječarskog i borskog okruga: iz Velikog Izvora, Rgotine, Ilina, Jabukovca, Vražogrnca, Halova, Dubočana, Gradskova, Zvezdana i Gamzigrada, sa oko 300 učesnika.

Prvi put, sa ove manifestacije, selektovani su folklorni ansambli za republičku smotru u Kličevcu kod Požarevca, koju od 23-25. juna organizuje Centralni savez amatera u kulturi Srbije. Za Kličevac su se plasirali “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora,”Sloga” iz Vražogrnca i “Floričika” iz Jabukovca, koje je odredio selektor Centralnog saveza amatera Zoran Katić. KUD “Đorđe Genčić” nije u mogućnosti da učestvuje na republičkoj smotri, jer će baš u to vreme učestvovati na Međunarodnom festivalu folklora u Solunu, u Grčkoj.

Zoran Katić je takođe doneo odluku da KUD “Graničar” iz Halova učestvuje na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije, koji će u septembru biti održan u Gornjem Milanovcu. Smotri je prisustvovala i Svetlana Azanjac, selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije za festivale folklora u Topoli i “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”.

Organizator smotre “Potekla voda studena” je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Mesnom zajednicom Veliki Izvor i Centralnim savezom amatera u kulturi Srbije, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *