ZZJZ “Timok”: Stigle vakcine protiv HPV virusa

Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) – Gardasil 9, dopremljena je Zavodu za javno zdravlje “Timok“ u Zaječaru, a narednih dana biće distribuirane do domova zdravlja na teritoriji nadležnosti Zavoda – na području Zaječarskog i Borskog okruga, gde će se vršiti vakcinacija.

Kako se navodi u saopštenju Zavoda, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima i Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva od zaraznih bolesti, radi se o preporučenoj imunizaciji protiv HPV-a.

“To je imunizacija koju je u obavezi da preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine (epidemiolog, pedijatar, ginekolog). Vakcina se preporučuje kod dece starije od 9 godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS-a”, dodaje se u saopštenju.

Vakcina Gardasil 9 je odobrena za primenu kod žena i muškaraca, uzrasta 9 godina i starijih, za prevenciju premalignih i malignih lezija cerviksa, vulve, vagine i anusa i prevenciju anogenitalnih bradavica izazvanih specifičnim tipovima HPV.

“Vakcina se daje u dve doze, u razmaku od šest meseci za uzrast od 9 do 14 godina, a starijima u tri doze po šemi 0,2,6 meseci”, objašnjavaju u Zavodu.

Foto/ilustracija: Pixabay

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *