Večeras izbor najboljeg pesnika 36. Festivala mladih pesnika u Zaječaru

U Radul begovom konaku sinoć je nastavljen 36. Festival mladih pesnika programom „Književni časopisi danas“ u okviru koga je predstavljen časopis “Književne novine”. Govorili su glavni i odgovorni urednik časopisa Bratislav R. Milanović i operativni urednik Milan Lukić.

U nastavku Festivala promovisana je antologija izabranih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi“, u okviru programa “Poezija prevodnica”. O norveškoj poeziji govorili su književnik Petar Miloradović i urednik izdanja Miloš Petković.

Tokom večeri predstavljena je i knjiga „Autohipnoza“ Đorđa Despića, o kojoj su pored autora govorili književni kritičari Jelena Mladenović i Milomir Gavrilović.

Festival mladih pesnika nastavlja se popodne od 17 sati, kada će u Radul-begovom konaku biti predstavljena knjiga „Vreme je za vrt“ Vilijema S. Marvina, a od 18 je nastup učesnika prvih “Mladomajskih susreta”. Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma.

Od 19 sati biće promovisana knjiga „Pisma Sintiji“ Maje Stojanac, pobednice 35. Festivala mladih pesnika.
Nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalista Festivala, predviđen je od 20 sati nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *