Edukacija i obuka mladih u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” (VIDEO)

Zaječarsko Udruženje „Za Česme“, u saradnji sa Građanskom čitaonicom „Evropa“ Bor, Društvom mladih istraživača Bor i “Dečijim centrom” Zaječar, realizuje dvoipogodišnji projekat „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“, uz finansijsku podršku EU.

Jedan od važnijih ciljeva projekta je povećanje informisanosti svih, a posebno dece i mladih o zaštiti životne sredine, uticajima zagađivača, akcidentima, ali i benifitima usvajanja i primene evropskih praksi.

Zato će projektnim aktivnostima mladi kroz spektar kreativnih i edukativnih radnji biti osnaženi za pokretanje inicijativa za rešavanje problema i učešće u donošenju dokumenata javne politike.

Prva od nekoliko radionica za mlade u okviru ovog projekta, organizovana je u Udruženju “Za česme” 19. maja. Obuci o istraživačkom novinarstvu primenjenom u oblasti ekologije je prisustvovalo 20-ak srednjoškolaca iz Bora, Zaječara i ostalih gradova Timočke krajine. Uvodno obraćanje mladima i razgovor o pitanjima zaštite životne sredine vodila je saradnica “Dečijeg centra” Zaječar, Marija Sebić, koja je kroz anketu želela da sazna koliko im je oblast ekologije bliska:

Novinar sa dugogodišnjim istraživačkim iskustvom i brojnim nagradama za filmove iz raznih društvenih oblasti, pa i ekoloških, Dušan Vojvodić, podelio je svoja iskustva sa mladima u želji da ih motiviše u saznanju da od njih zavise stvari na koje mogu da utiču i da ih promene. U interaktivnom razgovoru on im je preneo veštine kako da određenu informaciju najpre provere, a zatim i plasiraju kako bi potakla širi korpus ljudi, medija, NVO ili nadležne da reaguju. Snažan utisak na njih je ostavilo i emitovanje dokumentarnog filma KAP u produkciji “Za medije” koji govori o građanskoj inicijativi na zaštiti zaječarskih arteskih česama od zagađenja privatnih investitora.

Prema rečima organizatora, naredna aktivnost za srednjoškolce u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini”, je obuka iz oblasti digitalnog aktivizma i rada na društvenim mrežama, koja će biti organizovana do kraja ove školske godine. Nakon ove radionice mladi će tri nedelje imati aktivnosti sa prepoznavanjem ekoloških problema u svojoj sredini i obaveštavanja javnosti o njima preko društvenih mreža. Naredne 2023. godine biće organizovano još 5 jednodnevnih radionica za mlade, i uključivaće i posete nekim od ključnih mesta zagađenja ili obilazak mesta očuvanog biodiverziteta (Brestovačka reka, Timok, Pek, Borska reka, Rgotsko jezero, površinski kop), kao i prikupljanje informacija, fotografisanje i snimanje.

Udruženje “Dečiji centar” u okviru projekta priprema dve inkluzivne dečije predstave, sa svojim mladim saradnicima i Udruženjem “L DOWN”. Tema dečjih predstava će biti mladi i njihov način razumevanja problema u oblasti ekologije, kao i njihovi stavovi vezani za zaštitu vazduha i vode. Predstave “Pokloni udah” i “Dečak iz vode” i biće premijerno igrane na Festivalskim večerima, koje su planirane u avgustu. Rukovodilac “Dečijeg centra” Selena Ristić Vitomirović kaže da je efekat umetnosti na svest gledalaca teško merljiva, ali je time izazov za ovaj rad sa mladima veći:

Kroz radionice i edukacije mladi će kao učesnici projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” steći znanja koja će im pomoći da uspešnije odgovore novim ulogama, u skladu sa zahtevima održivog razvoja, uzimajući u obzir potrebe različitih grupa u svom okruženju.

Udruženje “ZA ČESME” https://www.zacesme.rs/

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Gradska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava nužno stavove Evropske unije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *