Bogat program u okviru Festivala mladih pesnika u Zaječaru

U Radul-begovom konaku sinoć je nastavljen 36. Festival mladih pesnika programom „Pesma na dar“ u okviru koga su predstavljeni radovi članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama.

U nastavku Festivala održana je promocija negotinskih časopisa “Buktinja” i “Bibliopis” o kojima su govorili profesor srpske književnosti na Univerzitetu u Nišu, književni kritičar Goran Maksimović, kao i autori Saša Skalušević i Vlasta Mladenović. U programu je učestvovala i pesnikinja iz Severne Makedonije Iskra Peneva, koja je govorila svoje stihove i predstavila prevode makedonskih i slovenačkih pesnika, čija je poezija objavljena u „Bibliopisu“.

U okviru sinoćnjeg programa predstavljen je i portret pesnika Dejana Aleksića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, koji je osvojio mnogobrojne nagrade. Pored autora o njegovom stvaralaštvu govorili su Marjan Čakarević i Milorad Gavrilović.

Festival se nastavlja danas u OŠ „Desanka Maksimović“ gde će od 12 sati biti predstavljeni radovi učenika osnovnih i srednjih škola Zaječara i Boljevca, , a od 18 u Radul –begovom konaku biće promovisan čaopis „Književne novine“. Sat kasnije publika će biti upoznata sa antologijom izabnih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi“, a od 20 časova sledi promocija knjige „Autohipnoza“ autora Đorđa Despića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *