Šimo Ešić otvorio 36. Festival mladih pesnika. Nastavak programa u Radul-begovom konaku

Pesnik Šimo Ešić otvorio je danas u zaječarskom pozorištu 36. Festival mladih pesnika “Dani poezije 2022”. Ešić je na samom početku istakao važnost kontinuiteta u održavanju ove manifestacije koja je nekada okupljala najbolje picse stare Jugoslavije. Zaječarskim osnovcima koji su su prisustvovali otvaranju, poručio je da su nekadašnji učesnici festivala umetnički rasli zajedno, ali da su se takođe divno družili. Više od 50 velikih pisaca, dodaje, otišlo je u svet i sada su rasuti od Amerike do Australije. Sa pojedincima nije se video 50 godina, ali kada se sretnu uvek je divno.

Šimo Ešić, dečji pesnik i novinar iz Bosne i Hercegovine, koji je bio je laureat festivala iz 1973. godine, u nastavku programa svoju poeziju čitao je đacima zaječarskih osnovnih škola.

Pomoćnica direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine, Biljana Glišić istakla je da je festival međunarodnog karaktera i da učestvuju pesnici iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije a boje našeg kraja braniće mladi Zaječarci i Negotinci.

Tokom popodneva nastavak festivala je u Radul begovom konaku, u 18 sati biće predstavljanjeni radovi članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama.

Sat kasnije biće promovisani časopisi „Buktinja“ i „Bibliopis“, kao i prevodi savremene makedonske i slovenačke poezije.

U programu pod nazivom „Portret pesnika“ od 20 sati biće predstavljen Dejan Aleksić, pesnik, dramski pisac i autor knjiga za decu.

Za petak i subotu je najavljeno desetak zanimljivih sadržaja za ljubitelje pisane reči, a nastup finalista 36. Festivala mladih pesnika je u subotu u 20 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *