Likovna izložba kod Trajanovog mosta „Između mašte i istorije“

Završetak likovnog konkursa „Trajanov most: između mašte i istorije“ obeležen je izložbom na samim ostacima rimskog mosta u selu Kostol, a najboljih deset radova nagrađeno je slikarskim priborom. Na konkursu je učestvovalo više od stotinu učenika osnovnih škola iz Opštine Kladovo.

Učesnici su imali dva zadatka, da prikažu što realniji izgled nekada najdužeg mosta na svetu, odnosno da, uz umetničku slobodu i maštu, izraze svoju zamisao Trajanovog mosta, čiji se ostaci danas nalaze i na srpskoj i na rumunskoj obali Dunava.

„Na drevnim ostacima Trajanovog mosta danas su svojim maštovitim i talentovanim radovima predstavljeni najboljih deset od 118 pristiglih radova. Danas smo shvatili da su sva deca, čiji su radovi izloženi i nagrađeni, ustvari prvi put na ovom lokalitetu i tek su sada bila u prilici da vide ono što su nacrtali. Po meni je to najveća nagrada – da shvate i više vrednuju kulturno nasleđe svoje lokalne zajednice,“ izjavila je direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić.

„Rimljani su davno izgradili most ovde, a region i danas ima dobru prekograničnu saradnju. Proces evropske integracije otvara nove perspektive za region, zbog čega sam veoma srećan. Za nas je važno, ne samo da obnovimo spomenike, nego da i deca budu zainteresovana za istoriju i nasleđe, jer je to bitno za očuvanje identiteta,“ rekao je vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec.

Trajanov most izgradio je car Trajan početkom drugog veka, kako bi mogao da osvoji Dakiju, koja se nalazila na teritoriji današnje Rumunije. Iako su ga uskoro porušile rimske legije, kako bi sprečile prodor Varvara, skoro hiljadu godina je važio za najduži most na svetu, a jedan je od remek dela antičkog arhitekte Apolodora.

Među nagrađenima su:

Đorđe Čuperkić, OŠ “Ljubica Radosavljević“ Podvrška,
Marina Bibesković, OŠ „Hajduk Veljko“ Кorbovo,
Danijel Janićijević,OŠ „Stefanija Mihajlović“ Brza Palanka,
Manuela Nikolić, OŠ „Stefanija Mihajlović“ Brza Palanka.
Lazar Tošić, OŠ „Svetozar Radić“ Tekija
Lazar Bošnjaković, učenici OŠ „Svetozar Radić“ Tekija,
Miloš Šolkotović, OŠ „Vuk Кaradžić“ Kladovo
Aleksa Tošić, OŠ „Vuk Кaradžić“ Kladovo
Anja Modrić, OŠ „Vuk Кaradžić“ Kladovo
Đorđe Pucinikić, OŠ „Vuk Кaradžić“ Kladovo

Izložbu i konkurs „Trajanov most: između mašte i istorije“ su organizovali Opština Kladovo i Biblioteka „Kulturni centar“ Kladovo uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *