Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i GIZ potpisali memorandum u cilju očuvanja autentičnosti vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Republički zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd potpisali su danas Memorandum o razumevanju, čiji je cilj je da se uspostavi saradnja u očuvanju autentičnog izgleda i namene negotinskih vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, poznatim po svojim pivnicama – kamenim vinskim podrumima.

Evropska unija je opredelila 500.000 evra bespovratnih sredstava za meštane sela, u svrhu očuvanja tradicionalne arhitekture i namene istorijskih objekata, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ. Iz tog razloga, saradnja i stručna podrška Republičkog zavoda je neophodna kako bi se ispoštovali svi standardi zaštite. Između ostalog, Rajačke i Rogljevačke pivnice se nalaze na preliminarnoj UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine, stoga će ova EU sredstva, udružena za znanjem Republičkog zavoda, pomoći vinarskim selima na putu da se nađu na svetskoj mapi kulturne baštine.

Osim samog očuvanja autentičnosti sela i pivnica, ovime će se poboljšati i jedinstveni turistički proizvod koji Rajac, Rogljevo i Smedovac nude, a to je ruralni i vinski turizam u ambijentu 19-og veka, uz veliku mogućnost aktivnosti u prirodi i obilasku ostalih turističkih i kulturnih atrakcija Negotinske Krajine.

„Saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture nam je veoma bitna za renoviranje kuća i poboljšanje infrastrukture u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, jer želimo da očuvamo autentičan izgled ovih sela i sačuvamo ih od propadanja. Obnovom seoskih kuća u samim selima, kao i pivnica, sačuvaće se bogata istorija i nasleđe ovog vinarskog predela“, rekao je Aleksandar Bec, vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam.

„Negotinske pivnice utvrđene su za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja 1983. godine, a 2010. godine upisane su na Preliminarnu Uneskovu Listu svetske kulturne i prirodne baštine. Negotinske pivnice su jedini ruralni prostor u Srbiji očuvan u svom autentičnom izgledu, koji je u određenoj meri sačuvao svoju primarnu funkciju. Zajedno sa vinogradima i selom čine kulturni predeo i čuvaju nematerijano nasleđe koje se prvenstveno ogleda u tradicionalnim znanjima uzgajnja grožđa i proizvodnje i čuvanja vina. Da bi pivnice bile očuvane neophodno je aktivno uključivanje lokalne zajednice sa svim svojim znanjima i iskustvima. Sigurni smo da će sredstva Evropske unije pomoći očuvanju pivnica, koje nažalost sve više propadaju i da će pospešiti lokalno stanovništvo da se aktivno uključi u njihovo očuvanje“, rekla je dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ podržava razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđe u Istočnoj Srbija, a finansiraju ga Evropska unija i Nemačka Vlada, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, sprovodi GIZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *