IN MEMORIAM – Tomislav Toma Mijović

U Zaječaru je juče u 90. godini preminuo pesnik Tomislav Mijović.

Mijović je rođen u Negotinu 1932. godine dok je osnovnu školu i gimnaziju završio u Zaječaru. U Beogradu je studirao jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu.

Od 1957. do 1960. godine bio je urednik kulturne rubrike u nedeljnom listu “Timok” u Zaječaru, a od 1961. do 2006. godine glavni i odgovorni urednik časopisa za društvena pitanja, kulturu i umetnost “Razvitak” u Zaječaru, za koje vreme je izašlo 226 brojeva sa bogatim i raznovrsnim sadržajem iz savremenog života, duhovnog i materijalnog nasleđa i savremenog umetničkog stvaralaštva. U njima je objavljen veliki broj radova o rezultatima arheoloških, etnoloških, demografskih, socioloških, geoloških i prirodnjačkih istraživanja i proučavanja u Timočkoj krajini. Uredio je i likovno-grafički opremio preko stotinu knjiga sa tematikom iz istorije, etnologije, školstva i zdravstvene delatnosti i kulturnog, književnog i likovnog stvaralaštva na području Timočke krajine (15 knjiga biblioteke časopisa “Razvitak”, 18 knjiga biblioteke “Krajinski književni krug”, 6 knjiga u ediciji Fondacije “Nikola Pašić”, veliki broj zbornika, monografija osnovnih i srednjih škola i monografija gradova i naselja u Timočkoj krajini).

Učestvovao je u pokretanju raznih kulturno-umetničkih manifestacija (Festival poezije mladih u Zaječaru, Krajinski književni krug, Borski susreti balkanskih književnika, Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru, Likovna kolonija “Pena” u Đerdapu, Likovna kolonija “Gamzigrad” i dr.).
Sarađivao je u mnogim književnim časopisima i listovima u kojima je objavljivao pesme, pripovetke, prikaze, oglede i kritike, pisao je recenzije, predgovore i pogovore u brojnim pesničkim knjigama, likovnim monografijama i katalozima.Zastupljen je u mnogim antologijama i izborima savremene srpske poezije. Pesme su mu prevođene na više stranih jezika.

Dobitnik je mnogih priznanja a među njima: Vukova nagrada 1972, Srebrna medalja Felix Romuliana Umetničkog udruženja Krajinski književni krug, za trajni doprinos kulturi Srbije i celokupan pesnički opus 1997. godine, nagrada “Milan Rakić” Udruženja književnika Srbije za knjigu “Svetlucanja, dozivanja…” 1999. godine, nagrada “Srboljub Mitić” za najbolje pesničko ostvarenje između 2003. i 2004. godine “Javke, odjsjaji, ugarci…”, Povelja “Karađorđe” “Šumadijskih metafora” za životno delo 2006. godine, “Povelja Morave” Udruženja književnika Srbije i Književnog društva Mrčajevci za ukupno pesničko delo 2009. godine.

Dobitnik je posebnog priznanja Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji. Bio je član Udruženja književnika Srbije.

Tomislav Mijović biće sahranjen u ponedeljak 16. maja 2022. godine u krugu porodice na groblju u Zaječaru.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Kultura Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *