Uspešne žene uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva

Ekonomsko-trgovinska škola u Zaječaru koja učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE), nizom aktivnosti obeležila je Dan devojčica, 28. april. U utorak 19. aprila 14 učenica ove srednje škole i 8 učenica završnih razreda osnovnih škola “Desanka Maksimović” i “Ljuba Nešić” posetili su hotel Srbija Tis gde ih je dočekala direktorka hotela Milica Mitrović, bivša učenica zaječarske Ekonomsko-trgovinske škole. Devojčicama je ispričala svoj razvojni put, od osnovne škole do mesta direktorke, kao i sa kakvim mogućnostima i izazovima se ona kao žena na rukovodećem položaju u firmi susreće. Narednog dana organizovana je poseta Višem sudu u Zaječaru gde je 12 devojčica ekonomsko-trgovinske škole i 9 učenica pomenutih osnovnih škola upoznalo predsednicu suda, Irenu Кrstić Milosavljević. Predsednica suda prenela je devojčicama kako je teklo njeno obrazovanje i karijera, od srednje škole, preko fakulteta, do sadašnje funkcije. Naglasila je koliko je važno obrazovanje i konstantan rad na sebi kako bi u životu postigle ono što žele.

U sredu, 5. maja 15 učenica trećeg razreda na smeru turističko-hotelijerski tehničar zaječarske Ekonomsko-trgovinske škole obišlo je poljoprivredno gazdinstvo „Tri pčelice“ u mestu Кrivelj, u blizini grada Bora, koje se bavi proizvodnjom meda i pčelarskih proizvoda. Interesantno je da kompletan posao oko radova u pčelinjaku, vrcanje, pakovanje, promociju i prodaju meda obavlja ženski deo porodice, majka Jasna sa ćerkama Katarinom i Teodorom koje su pravi primer uspešnog ženskog preduzetništva. Devojčice su se upoznale sa procesom proizvodnje meda, obišle košnice, a imale su priliku i da neke od proizvoda degustiraju. Saznale su koliko je angažovanja potrebno da bi se dobila jedna tegla meda, ali da ništa nije teško ukoliko se neki posao radi s ljubavlju i zadovoljstvom. Inače, na imanju se koristi medomat koji je donacija projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke. Prodaja meda u medomatima je nov, inovativni način plasmana domaćeg meda na lokalnom tržištu koji je omogućio da proizvodi iz pčelinjaka, pakovani u mala atraktivna pakovanja, postanu suveniri turistima koji obilaze Borski region.

Povodom obeležavanja Dana devojčica, projekat DECIDE podržava srednje stručne škole koje učestvuju u ovom projektu u organizaciji susreta učenica sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva. Devojčice imaju priliku da upoznaju žene na rukovodećim pozicijama i one sa uspešnim karijerama u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

Cilj manifestacije Dan devojčica je da se devojčice i devojke osnaže da se prilikom odabira svojih profesija i budućih karijernih puteva rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, a ne stereotipnom podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja. Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje ovog dana. Do danas je preko 10.000 devojčica i devojaka učestvovalo u manifestaciji. Ove godine Dan devojčica se obeležava dvanaesti put zaredom u Srbiji. Nakon dve godine obeležavanja manifestacije isključivo virtuelnim putem, ove godine se aktivnosti i posete realizuju i uživo.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *