Posle Đurđevdanskog sabora u Gamzigradu još sedam novih manifestacija u zaječarskim selima

U Gamzigradu će u subotu biti održan 15. „Đurđevdanski sabor”, manifestacija koja neguje tradicionalno stvaralaštvo. Program počinje u 10 sati takmičenjem u kuvanju jagnjeće čorbice, postavljanjem izložbe tradicionalne hrane i rukotvorina, dečjom likovnom kolonijom u prirodi i turnirom u malom fudbalu.

Prikaz običaja „Promuz ovaca” predviđen je u 15 sati, nakon čega sledi defile folklornih ansambala i kulturno-umetnički program, u kojem učestvuju amateri iz Halova, Gradskova, Dubočana i Zvezdana kao i GFA „ZO-RA” iz Zaječara.

Tokom programa predviđen je i izbor najlepše pastirice Đurđevdanskog sabora, kao i proglašenje pobednika u kuvanju jagnjeće čorbice.

“Manifestacija u Gamzigradu deo je našeg bogatog kulturnog programa koji će u zaječarskim selima biti organizovan tokom celog leta. Započeli smo DENS-om u Gradskovu, nastavljamo u Gamzigradu, a već 22. maja biće održana nova manifestacija – „Halovo u pesmi i igri“. Inače, ove godie biće održano sedam novih manifestacija i to u Klenovcu, Brusniku, Salašu, Selačkoj, Malom Izvoru, Lubnici i Lasovu, a ukupno sa već tradicionalnim biće ih 30”, naglašava Biljana Glišić, zamenica direktora NPTK – Centra za kuturu “Zoran Radmilović”.

Organizator manifestacija je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu Zoran Radmilović u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i mesnim zajednicama, pod pokroviteljstvom grada Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *