Silvija Nešić iz Pirota gošća Zaječara u okviru projekta “I JA SAM MALALA – Obrazovanje je moć”

“Dečiji centar” u Zaječaru, u ponedeljak, 18. aprila, ugostiće master teoretičarku umetnosti Silviju Nešić, a predviđeno je i druženje sa đacima Medicinske škole, u 13 sati i 20 minuta. Silvija Nešić četvrta je gošća u okviru projekta “I JA SAM MALALA – Obrazovanje je moć”.

Silvija Nešić – magistrirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu, muzički odsek. Tokom školovanja bavila se istraživanjem romske muzike. Saradnica je Narodnog pozorišta Niš i igra u dve predstave. Fakultet umetnosti u Nišu odlikovao ju je za izuzetne rezultate tokom studija. Silvija je radila kao dirigent crkvenog hora Sv. Jovan Zlatousti, a trenutno je dirigentica hora Doma kulture Pirot.

Silvija je aktivistkinja u borbi za ljudska prava od 2010. U okviru Udruženja građana Ternipe iz Pirota, čiji je član od osnivanja, Silvija je formirala folklornu sekciju, koja ima za cilj negovanje i promociju romske kulture i tradicije. Saradnica je i drugih romskih i neromskih organizacija, kao i Udruženja mladih volontera.

Projektom je predviđeno da tokom 16 meseci, 24 devojke iz Niša, Bujanovca i Zaječara, budu osnažene i edukovane da kroz razvoj intrepersonalnih i digitalnih veština, promovišu vrednosti obrazovanja u školama, kroz medije i društvene mreže.

Osnovni cilj projekta je prevencija osipanja iz školskog sistema, podsticanje na ličnu inicijativu za promenom, kao i osnaživanje za učenje i otkrivanje mogućnosti karijernog napredovanja devojaka razvojem njihovih talenata i kapaciteta. Projekat je podržala Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *