Promovisana monografija stripa “Rajački ninđa”

U foajeu zaječarskog pozorišta održana je promocija monografije stripa “Rajački ninđa” o jednom od najznačajnijih autora stripa ne samo u Srbiji već i na prostoru bivše Jugoslavije, Draganu Stokiću Rajačkom.

Ovaj umetnik se stripom profesionalno bavi od 1973. godine, kada je angažovan na strip projektu “Ninđa” Dečjih novina iz Gornjeg Milanovca. Od tada do danas radio je navelikom broju strip projekata kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u Nemačkoj. Osnivač je Škole stripa u Zaječaru i dobitnik brojnih priznanja za doprinos stripu.

Monografiju je priredio jedan od najboljih autora i teoretičara stripa u Srbiji – Marko Stojanović. O stvaralaštvu Rajačkog, on je između ostalog rekao: “Čitaoci strip albuma „Valando“, koji Rajački potpisuje kao kompletan autor, bi vam rekli da je u pitanju nešto što se na ovim prostorima ne viđa često – kompletan autor, pa još visokog kvaliteta”, ocenjujući pritom da Dragan objedinjuje odličnog crtača sa odličnim scenaristom, što je veoma retka pojava.

O monografiji su, pored autora govorili Vladimir Đuričić direktor Ustanove “Zoran Radmilović”, priređivač Marko Stojanović i urednik izdanja Miloš Petković.

Izdavač monografije stripa “Rajački ninđa” je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, a suizdavač je Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči “Nikola Mitrović Kokan” iz Leskovca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *