Pejzaž kao likovni motiv zavičajnih umetnika pred publikom u Zaječaru do 12. maja

Večeras je u galeriji zaječarskog muzeja otvorena izložba “Pejzaži zavičajnih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja Zaječar” autora Nine Pogarčić, višeg kustosa istoričara umetnosti.

 

Izložba prikazuje pejzaž, omiljenu temu mnogih umetnika preko koje je moguće pratiti pojedinačne umetničke opuse, ali i razvojne tokove srpske umetnosti od 1919. godine pa do danas.

Brojnu publiku u galeriji Muzeja pozdravio je direktor Vujadin Milošević, a u prisustvu najstarijeg živog umetnika zastupljenog na ovoj postavci Branka Dinića i najmlađeg slikara Danijele Lilić, izložbu je otvorila autorka Nina Pogarčić.

“Pejzaž u likovnoj zbirci Narodnog muzeja Zaječar zauzima posebno mesto. Upravo na osnovu slika sa ovom temom možemo sagledati sve što se dešavalo u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti prošlog veka. Kao najzastupljenija tema u Zbirci, sa oko 200 inventarnih jedinica, omogućuje nam da u kontinuitetu pratimo promene u likovnom shvatanju umetnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije, ali i zavičajnih slikara takođe. Od 26 umetnika rođenih u Zaječaru, ili onih koji su samo radom vezani za ovaj grad, čija dela Muzej čuva, izdvaja se 14 slikara koji su obrađivali pejzaž. Na osnovu pejzaža u njihovim delima možemo da pratimo osnovne tokove razvoja likovnog života u Zaječaru u periodu od 1919. godine do danas”, rekla je Nina Pogarčić.

 

Izložba će biti postavljena do 12. maja i možete je pogledati svakog dana od 9 do 17 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *