Svetski dan zdravlja 2022. biće obeležen i u Zaječaru

Sa dvogodišnjim iskustvom neizvesne borbe sa pandemijom virusa COVID-19, u uslovima alarmantne ugroženosti životne sredine, Svetska zdravstvena organizacija će 7. aprila, na Svetski dan zdravlja 2022. inicirati hitne i neodložne aktivnosti u pravcu očuvanja i poboljšanja zdravlja ljudi širom sveta, ali i preduzimanje mera kojima će planeta na kojoj živimo postati zdravo mesto za život.

Kampanja će istaći jedan od najvažnijih principa Svetske zdravstvene organizacije da je “uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od osnovnih prava svakog čoveka bez obzira na razliku u rasi, religiji, političkom uverenju, ekonomskom ili socijalnom stanju”.

Već po tradiciji, za promociju odabrane teme Svetska zdravstvena organizacija koristi edukativne radionice, panel diskusije, seminare, medijske prezentacije. Organizuju se i aktivnosti na otvorenom, kao i dobrotvorne akcije i prikupljanje neophodnih sredstava.

Podružnica Srpskog lekarskog društva, Narodni muzej u Zaječaru i Rajačka narodna škola zdravlja obeležavaju 7. aprila – Međunarodni dan zdravlja. Tim povodom, u Radul begovom konaku biće održana zdravstvena tribina, predavanje i izložba fotografija dr Petra Paunovića, posvećena 50. godišnjici epidemije variole vere na Kosovu 1972. godine.

Predavači na tribini biće: dr Petar Paunović, istoričar medicine, dr Predrag Marušić, epidemiolog i dr Nenad Ristović, infektolog.

Početak je u 18 sati.

FOTO: pexels/ilustracija

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *