Sadnice gorskog javora ulepšaće ulicu Ivana Milutinovića u Zaječaru

Nakon završene kompletne rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića, Javno komunalno predužeće „Timok održavanje“ počelo je sadnju gorskog javora, pa će ta zaječarska ulica uskoro dobiti još lepši izgled.

Jasmina Basalić, šef Službe „Zelenila“ JKP „Timok održavanje“ ističe da su formirane nove zelene površine u toj ulici, koja će dobiti 89 sadnica gorskog javora.

„Nove zelene površine su formirane u vidu uskih traka ograničenih ivičnjacima između pešačkog dela trotoara i kolovoza, širine od jednog metra do 1.35. Sadnja drvorednih sadnica je izvršena u ugrađenim betonskim prstenovima, koji će usmeravati rast korenovog sistema. Takođe, ugrađena su i perforirana creva radi kvalitetnijeg zalivanja“, rekla je Basalićeva.

Gorski javor (Acer Pseudoplatanus) je listopadno stablo iz porodice sapindovki. Ono što je, prema rečima nadležnih, važno za stanovnike ulice Ivana Milutinovića je da javor nije alergogena vrsta.

Nakon rekonstrukcije ulice Pavla Ilića, iz Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ najavljuju da će sa sadnjom drvoreda početi i u toj zaječarskoj ulici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *