Izložba fotografija dr Petra Paunovića povodom 50 godina od epidemije Variole vere

“Variola vera u Đakovici i okolini 1972. godine” naziv je izložbe fotografija dr Petra Paunovića, koja će biti otvorena u četvratak, 7. aprila, u galeriji Radul begovog konaka. Otvaranje je u 18 sati.

Postavka se priređuje povodom 50 godina od epidemije Variola vere na Kosovu 1972. godine, koja se zatim proširila do Čačka, Novog Pazara, Beograda… Doktor Petar Paunović, u to vreme je kao lekar specijalizant preventivnih grana medicine u Beogradu, poslat sa još 15-ak kolega na Kosovo u žarište bolesti, gde je proveo 35 dana.
Prema njegovim rečima, podsećanje na epidemiju variole na Kosovu i njeno suzbijanje je zapravo podsećanje na solidarnost i visoku etiku zdravstvenih radnika koji su ispoljili maksimalnu predanost, stručnost, sposobnost i entuzijazam.

Celu zemlju je tada zahvatio strah. Potom je doneta odluka da se čitavo stanovništvo tadašnje Jugoslavije vakciniše i tako je započela jedna velika borba koja se završila pobedom. Zahvaljujući vakcinalnoj kampanji, Svetska zdravstvena organizacija je krajem 1979. godine proglasila Variolu iskorenjenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *