Povodom rudarske nesreće oglasilo se Ministarstvo rudarstva i energetike. Za naš portal govorio kolega nastradalih (VIDEO)

U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći porodicama koliko god je moguće. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlovićeva.

Saša Spasić, direktor JP PEU „Resavica“, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“ dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, rekao je Milinković.

Radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku „Soko“ i deo su ovog kolektiva. Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti“, rekao je Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika, i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Za Za mediju jutros je govorio kolega nastradalih rudara, Milan Nikolić koji je takođe na mestu nesreće:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *