Apel iz Sektora za vanredne situacije da se ne pali nisko rastinje na otvorenom

Imajući u vidu vremenske prilike koje pogoduju nastajanju i širenju požara na otvorenom prostoru, Sektor za vanredne situacije – Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru podseća građane da je po Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru.

Kako se navodi u saopštenju, MUP Republike Srbije preduzima mere i radnje u cilju sprečavanja nastanka požara na otvorenom prostoru, a protiv svakog pravnog i fizičkog lica koje postupi suprotno zabrani biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od: 300.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice, od 10.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, 150.000 do 500.000 dinara za preduzetnike i od 10.000 do 50.000 dinara za fizičko lice.

„Izazvani požari na otvorenom prostoru kojima je ugrožena imovina većeg obima povlači krivičnu odgovornost po Krivičnom zakoniku kojim su predviđene kazne zatvora i novčane kazne za izvršeno ovo krivično delo“, dodaje se u sopštenju.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *