Danas su Mladenci (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih koji su postradali za Hristovu veru 320. godine.

Žene na ovaj dan ustaju rano, spemaju četrdeset kolačića, koje nazivaju mladenčići. Peku ih, potom premazuju medom, nutkaju decu i sve koji pre podne dolaze u kuću. Kolačići mogu biti obični, kružnog oblika ali mogu imati i druge razne oblike; noža, makaza, sablje, ovce, pileta. Stariji ljudi tvrde da nije dobro jesti ništa što je mlado, izniklo po novoj godini, do Mladenaca, dok je na ovaj dan dobro jesti med, mlade kuvane koprive i zelje da se „očisti krv“.

Mladencima se nazivaju oni koji su venčani u toku protekle godine. Na ovaj dan ih obilaze rodbina i prijatelji, donoseći im razne, obično za kuću, poklone. Oni za uzvrat spremaju posluženje, koje se sve više pretvara u prave gozbe. To je noviji običaj, u početku praznovan samo u gradovima, da bi se danas ravnopravno slavio i po selima.

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

U nastavku pogledajte starinski recept za pripremu mladenčića u domaćinstvu Borke Veljković, iz Vražogrnca, koji smo zabeležili 2019. godine….

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *