Zaječarke iskoristile priliku za besplatan ultrazvučni pregled dojki

Udruženje “Žena uz ženu” u saradnji sa kompanijom Dunav osiguranje od početka meseca organizuje širom Srbije karavan “BUDI HRABRA – pregledaj se”, koji je danas bio i u Zaječaru. Da se besplatno pregleda na ultrazvuku, radi prevencije raka dojke, iskoristilo je 50-ak naših sugrađanki između 20 i 45 godina.

Inače, prema rečima Ane Dornik, jedne od osnivača Udruženja “Žena uz ženu”, koje je iniciralo ovaj karavan, u prethodnih 20-ak dana pregledano je oko 600 žena u manjim mestima Srbije, a od gradova u Timočkoj krajini tu priliku su danas iskoristile Zaječarke, a 24. će biti u mogućnosti i Majdanpečanke.

“Karavan želi da pošalje jednu snažnu poruku ženama da budu hrabre, da je prevencija pola zdravlja i da je rana dijagnostika najbolja prognoza”, rekla je u Zaječaru Ana Dornik.

Ona je podsetila da od raka dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre. Kako je bolest izlečiva u 90 odsto slučajeva, redovni pregledi i rana dijagnostika od presudnog su značaja za smanjenje smrtnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *