Dečiji centar: Devojke iz Zaječara, Prizrena i Tirane u predstavi “Nisam prijavila”

“Dečiji centar Zaječar” započeo je rad na predstavi “Nisam prijavila”, u kojoj igraju devojke iz Zaječara, Prizrena i Tirane.

Predstava o nasilju podrška je istoimenoj kampanji i govori o zajedničkoj patrijarhalnoj matrici na tlu Balkana (a i šire). Ono što povezuje devojke i žene na Balkanu jeste “kultura ćutanja”. Nakon pretrpljenog nasilja, preovlada strah od osude, podsmeha, odbacivanja. Stoga je kampanja #nisam prijavila, izuzetno važna jer je nastala od samih žena koje su odlučile da javno progovore o nasilju koje trpe. Za samo dva dana, više od 17.000 objava na društvenoj mreži Tviter napisale su devojke i žene iz Srbije i regiona, koje su pretrpele neki vid nasilja i silovanje. Pisale su o razlozima i strahovima zbog kojih nisu prijavile nasilnike istog trenutka. Kao nasilnici su pomenuti drugari iz škole, komšije, rođaci, prijatelji roditelja, a kao razlozi za neprijavljivanje se najčešće pominju strah, nerazumevanje, neverovanje, izostanak podrške, osuda okoline… Skoro svaka naša rođaka ili prijateljica je bila žrtva nasilja ili pokušaja nasilja, ili zna nekoga ko je doživeo nasilje.

Scenario je inspirisan pričama devojaka/žena koje su na društvenim mrežama iznele svoja iskustva. Cilj je podsticanje solidarnosti među ženama/devojkama u sredinama gde ona, zbog različitih stereotipa, potpuno izostaje. Važno je poslati poruku drugim žrtvama da nisu same i da nisu krive za ono što im se događa, a to je upravo ono što ovakve kampanje, između ostalog, postižu.

“Dečiji centar” predstavu realizuje u saradnji sa KUD “Šarski behar” iz Prizrena, sa kojim već pet godina sarađuje kroz razmene predstava na njihovom Multietničkom festivalu i našem Međunarodnom inkluzivnom festivalu Art zona za sve.

Do kraja juna predstava će biti odigrana u Severnoj Mitrovici, Prizrenu, Tirani i Beogradu. Ideju i ciljeve kroz projekat podržala je Rekonstrukcija Ženski fond.

FOTO: pixabay/ilustracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *