Veče posvećeno Berislavu Popoviću u zaječarskom pozorištu

Veče posvećeno rođenom Zaječarcu Berislavu Popoviću – kompozitoru, muzičkom teoretičaru i jednom od najznačajnijih nosilaca muzičkog života u Jugoslaviji i Srbiji, biće održano u subotu, 19. marta od 18 sati u zaječarskom pozorištu povodom obeležavanja godišnjice njegovog rođenja i smrti (Zaječar, 1931 – Beograd, 2002).

O životu i delu Berislava Popovića govoriće njegova ćerka, dr Tijana Popović Mlađenović, profesorka na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i dr Milan Milojković, rođeni Zaječarac, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Biće prikazan dokumentarni film o uglednom profesoru, a potom će biti održan koncert njegove muzike na kome će učestvovati pijanista Uki Ovaskainen i članovi Novosadskog duvačkog kvinteta.

Berislav Popović je rođen u porodici intelektualaca u Zaječaru. Njegov otac je bio čuveni pedijatar Dimitrije Mitke Popović, po kome je nazvana i jedna ulica u gradu. Vrlo rano je započeo da svira klavir, da bi se za vreme gimnazijskih dana isticao kao jedan od nosilaca muzičke kulture zaječarske omladine posleratnog perioda.

Muzičku akademiju u Beogradu završava 1966. godine. Od brojnih dužnosti i funkcija na kojima se nalazio su prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, predsednik Jugoslovenskog organizacionog odbora za Evropsku godinu muzike, član Evropskog komiteta za Evropsku godinu muzike u okviru Evropskog Saveta i Parlamenta, potpredsednik Saveza organizacija kompozitora Jugoslavije, predsednik Saveta svih muzičkih programa Radio Beograda.

Organizatori događaja su Ustanova narodno pozorište Timočke Кrajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“, Muzikološko društvo Srbije i Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ulaz je slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *