Dodela bespovratnih sredstava Evropske unije lokalnim samoupravama za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa

Projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam dodeliće preko 650.000 evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih IPA fondova Evropske unije za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa u sedam gradova i opština u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju.

Lokalne samouprave, nosioci projekata, su uložile najmanje 20% sopstvenih sredstava kao dodatno sufinansiranje za realizaciju projekata sa kojima su konkurisali.

„Ovo su teška vremena u kojima smo svedoci Putinove agresije na Ukrajinu. Ukrajina je naš sused i pre samo 10 dana oni su govorili kako žele da modernizuju svoju zemlju i podignu svoje potencijale. Mi se nadamo da ćemo uskoro ponovo moći da sa svim partnerskim zemljama razgovaramo o perspektivama za svetliju budućnost. Ekonomski razvoj i unapređenje lokalne infrastrukture su nezaobilazan deo takve saradnje i to je nešto na čemu radimo sa Srbijom. U ovom konkretnom slučaju, u saradnji sa lokalnim samoupravama. Kroz ovaj projekat EU ne samo da pomaže Srbiji da očuva i unapredi svoje kulturno nasleđe, već i da unapredi svoju turističku ponudu, koja doprinosi ekonomskom rastu, a naročito u svetlu negativnih uticaja COVID-19 pandemije. EU je ponosna što je, uz još neke kulturne spomenike, već omogućila rekonstrukciju Golubačke tvrđave i srećni smo što možemo da pomognemo radove na objektima u toku Dunava i u Istočnoj Srbiji, da pomognemo da se obnove lepote bogatog kulturnog nasleđa Srbije u ovom regionu. Sa velikim nestrpljenjem iščekujemo da vidimo rezultate ovih projekata u opštinama i gradovima”, rekao je ambasador Emanuel ŽIOFRE, šef Delegacije EU u Republici Srbiji.

U Smederevu, sa nešto više od 65.000 evra biće omogućeno postavljanje Turističkog informacionog centra u Smederevskoj tvrđavi, koju godišnje poseti oko 40.000 turista. Centar će ubuduće pored prodaje karata i promotivnog materijala, pružati i informacije o turističkoj ponudi smederevskog regiona i Donjeg Podunavlja.

Opština Majdanpek je najveći dobitnik sredstava Evropske unije na ovom konkursu, kao nosilac dva projekta ukupne vrednosti 175.000 evra. Kroz jedan projekat vredan nešto više od 99.000 evra biće napravljena pešačka staza do Trajanove table, kulturno istorijskog spomenika iz rimskog perioda, uklesanog u litice Đerdapske klisure koji je sad vidljiv jedino sa reke. Drugi projekat vredan oko 75.000 evra, predviđa uređenje otvorene turističke pijace u Donjem Milanovcu, sa 32 drvena kioska, u kojima bi lokalni poljoprivrednici i zanatlije prodavali svoje tradicionalne proizvode. Pijaca je planirana da bude u neposrednoj blizini međunarodnog pristaništa, Turističkog informacionog centra i Centra za posetioce Nacionalnog Parka Đerdap.

„Objedinjavanje turističke ponude i kulturnog nasleđa, sa prilikama za ekonomski napredak Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja je glavni cilj projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Kroz ovu komponentu našeg projekta, mi pomažemo unapređenje i promociju ovog regiona, što za sobom povlači potencijalno veći broj posetilaca, a posledica toga je ekonomski napredak i otvaranje novih radnih mesta. U naredne dve godine, koliko je predviđeno da projekat traje, mi ćemo kroz konkurse slične ovom, dodeljivati bespovratna sredstva malim i porodičnim preduzetnicima u turističkom sektoru, mladim aktivistima i građanskim organizacijama, inovatorima i organizacijama koje se bave upravljanjem kulturnim nasleđem, promoterima turizma, regionalnim agencijama za razvoj, organizacijama koje se bave poslovnom podrškom razvoju i promociji turizma“, rekao je Aleksander BEC, vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Za multi-partnerski projekat koji vodi Opština Negotin, uključeni su i Turistička organizacija Negotin, Muzej Krajine i Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije (RARIS). Projekat vredan više od 99.000 evra, predviđa izgradnju mokrog čvora u muzeju Mokranjčeva kuća, renoviranje Turističkog informacionog centra i unapređenje marketinga i promocije, kroz tradicionalne kanale i u digitalnom okruženju.

Opština Golubac konkurisala je za adaptaciju Turističkog info centra i rekonstrukciju centralnog gradskog Trga, u vrednosti od nešto manje od 100.000 evra. Nakon rekonstrukcije, tokom letnjih perioda na trgu će biti postavljena letnja prodajna izložba lokalnih poljoprivrednih i zanatskih radova. Planirano je da se na trgu održavaju letnji festivali za decu kao i druge kulturne manifestacije. Uz pomoć projekta razviće se novi turistički proizvod nematerijalnog kulturnog nasleđa ovog kraja u vidu oživljavanja Đerdapskih mitova i legendi.

Za lakši pristup tvrđavi Fetislam, koja se rekonstruiše kroz drugu komponentu projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, kao i povezivanje sa međunarodnim biciklističkim rutama Eurovelo 6 i 13, Opština Kladovo dobiće nešto više od 78.000 evra. Kroz projekat biće napravljena i pešačka i biciklistička staza u šancu tvrđave koji okružuje ceo lokalitet, što će omogućiti bezbednije kretanje posetilaca.

 

Opština Veliko Gradište dobiće nešto manje od 56.000 evra za akciju nazvanu „KulTura na točkovima“, projekat koji se naslanja na njihove prethodne aktivnosti, a cilj mu je da promoviše i uspostavi integrisanu turističku ponudu za najmanje tri kulturno-istorijska spomenika u tom regionu – tvrđave Ram i Golubac i rimski kompleks Viminacijum. Drugi deo projekta predviđa rekonstrukciju dela Eurovelo 6 međunarodne biciklističke rute, modernizaciju internet sajta lokalne turističke organizacije, kao i uvođenje integrisanog sistema rezervacija smeštaja i kategorizaciju Velikog Gradišta kao turističke destinacije.

Grad Zaječar, koji nema dovoljne i adekvatne smeštajne kapacitete, može da računa na nešto više od 79.000 evra za završetak omladinskog kampa u spomen parku „Šuma Kraljevica“, u kome bi se ubuduće mogli smeštati učesnici različitih kulturnih, sportskih, obrazovnih, muzičkih, omladinskih i drugih manifestacija koje grad organizuje.

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *