Nušić aktuelan i posle 100 godina

U zaječarskom teatru sinoć je odigrana premijera komedije “Narodni poslanik” Branislava Nušića, u adaptaciji Nataše Ilić i Miloša Jagodića, a u režiji Miloša Jagodića. Da su  oduševljeni Nušićevim tekstom i odličnom igrom zaječarskih glumaca gledaoci su potvrdili gromoglasnim aplauzom na kraju izvođenja komada.

O predstavi „Narodni poslanik“ reditelj Miloš Jagodić kaže:

„Nušić je uvek aktuelan, ali smo mi u adaptaciji pokušali da ga doslovce, i u kostimu i u dekoru i u načinu izražavanja u rečenici, potpuno stavimo u današnji trenutak. Strogo smo vodili računa o tome da se osavremenjavanjem ne izgubi Nušićev duh, nego smo samo pokušali da doslovce ljudima pokažemo kako je, bez obzira na ikonografiju u kojoj se predstava dešava, Nušić naš savremenik. Hteli smo da pokažemo ljudima da se za poslednjih 100 godina promenila samo tehnika i tehnologija kojom se kampanja vodi, više nema novina, sada su to televizije i društvene mreže, ali suština i karakteri ljudi se zapravo nisu promenili i zato je Nušić veliki, što je pre 100 godina, u svoje vreme govorio i o našem vremenu.“

Fuad Tabučić, koji je tumačio naslovnu ulogu Jevrema Prokića, ističe da je potrebno vreme kako bi se sredili utisci o predstavi, s obzirom na to da su poslednjih 20-tak dana intenzivno radili i premijera je samo događaj u nizu svih proba koje su se dešavale. Ipak, ono što je najvažnije je da se publici predstava jako dopala.

Direktor Pozorišta Vladimir Đuričić ne krije zadovoljstvo što su u godini jubileja, kada se navršilo 75 godina od prve premijere profesionalnog zaječarskog teatra, već izvedene dve premijere, a tek je početak godine. Podseća da je tokom prošle godine odigrano čak sedam premijera predstava, i da je posle Sterije, čija je „Pokondirena tikva“ izvedena prošle godine, sada odigran „Narodni poslanik“ još jednog našeg velikog komediografa Nušića, što je sudeći prema reakciji publike pun pogodak. Đuričić najavljuje da će i ove godine biti priređena antička dramu, najverovatnije „Elektra“, koja će biti odigrana na Feliks Romulijani.

U komadu “Narodni poslanik” pored Fuada Tabučića igraju Nataša Petrović, Ivana Bartunjek, Miloš Tanasković, Predrag Grbić, Ana Bretšnajder, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Gabrijel Bećarević, Aleksandra Manasijević, Marija Stanković, Marija Ristić i Stevan Đorđević. Scenograf i kostimograf je Ana Kolbjanova, kompozitor Dragan Mitrić, izrada video materijala Saša Stojčić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *