“Moskovski gambit” u petak na promociji u zaječarskoj biblioteci

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar i Izdavačka kuća KLIO predstavljaju knjigu “MOSKOVSKI GAMBIT Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938–1941”. Promocija je u petak, 25. februara, u 13 sati, u Čitalištu biblioteke.

O knjizi će govoriti Saša Jelenković, književnik, urednik kulturnih programa; Zoran Hamović, glavni urednik IP Klio i Aleksandar Životić, autor.

“Načinom razmišljanja, sagledavanja pitanja i problema bitnih za istoriju Jugoslavije, modernim načinom prezentovanja, dopadljivim jezikom i akribičnim pristupom analiziranoj problematici, autor je uspeo da na efektan način predstavi svu složenost jugoslovenske spoljnopolitičke pozicije i otvori niz novih pitanja na koje istorijska nauka za sada nije u mogućnosti da sa preciznošću ponudi pouzdane odgovore.”

iz recenzije prof. dr Ljubodraga Dimića

“Posebna vrednost i značaj monografije je u tome što ona govori o iskustvima naše zemlje iz predvečerja Drugog svetskog rata koja mogu biti korisna i za današnje vreme jer navedena konstanta ruskog i nemačkog geopolitičkog interesa i uticaja na našem prostoru je i danas prisutna i aktuelna.”

iz recenzije prof. dr Branka Rakića

“Ovim rukopisom je srpska istoriografija dobila vredno štivo koje, zasnovano na „čvrstom tlu“, značajno obogaćuje postojeći korpus znanja o preplitanju složenih geostrateških interesa vodećih evropskih sila na prostoru Zapadnog Balkana u predvečerje i tokom prve dve godine Drugog svetskog rata.”

iz recenzije prof. dr Vladana Virijevića

Aleksandar Životić (Beograd, 1981) diplomirao je na Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao 2010. godine. Od 2006. godine bio je zaposlen u Institutu za noviju istoriju Srbije, a od 2012. predaje na Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prvo kao docent, a od 2017. kao vanredni profesor. Objavio je 9 monografija, tri zbornika dokumenata, monografski priredio pet memoarskih spisa i više od 120 naučnih članaka u vodećim domaćim i stranim časopisima i zbornicima radova. Učestvovao na više od 80 naučnih skupova i konferencija u zemlji i inostranstvu. Bio je gostujući predavač na univerzitetima u Moskvi, Pragu, Ljubljani, Sofiji i Kursku. Njegova stručna interesovanja su usmerena ka istraživanju savremene istorije Srbije i Jugoslavije, spoljne politike jugoslovenske države i uloge vojnog faktora u srpskom i jugoslovenskom društvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *