Roman SIROČE biće predstavljen zaječarskoj publici

Posle Negotinaca i Borana, Zaječarci će takođe imati priliku da se upoznaju sa romanom “Siroče” (kopil sarak) autora Milice Zorić iz Beograda. Promocija knjige zakazana je za petak, 4. februar u 18 časova, u foajeu zaječarskog pozorišta.

Ova mitološko-realistična priča započinje posle Drugog svetskog rata u okolini Negotina među Vlasima Ungurjanima koji govore maternjim jezikom, pa se preko Bora i Bosne proteže do Istre i Beograda. Njeni junaci našli su se u vrtlogu sreće, nesreće i sudbinskih tkanja. Olga je začeta u spoju dva kulturološka fenomena, pa bačena na liticu gde joj bivstvovanje zavisi od onog što joj ljudi sklepaju ili božanstva izatkaju. I jedni i drugi u večitoj borbi dobra i zla, u vekovnom preganjanju ko je jači, bolji, čije se koplje dalje dobacuje i čiji pogled dublje seže…

Ni njen partner Milan nije lišen takvih udaraca sudbine. Krajišnik, heroj, titoista, ali uma pomućenog ličnim tragedijama. Razapet između gorostasnih vrlina koje kolaju njegovim venama i nezajažljivih poriva kojima se rve s avetima prošlosti. Oboje zarobljeni sopstvenim nitima koje su im Suđaje na rođenju uprele. A tu su i Muma Padure, Crna kraljica i Latva.

Roman je, inače, bio u užem izboru za Deretinu nagradu za neobjavljeno delo, a sada se pred čitaocima našao u izdanju izdavačke kuće HUK.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *