Promovisan novi broj časopisa Razvitak

U Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru održana je promocija najnovijeg dvobroja (261-262) časopisa za kulturu, društvena pitanja i književnost „Razvitak“, u izdanju ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”. Ovim dvobrojem obeležen je jubilej – 60 godina izlaženja časopisa “Razvitak”, o kome su govorili autor Vlasta Mladenović, direktor Ustanove “Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić, dugogodišnji urednik Drugog programa Radio Beograda, autor jednog od tekstova u “Razvitku” Dragan Babić, operativni urednik izdanja Miloš Petković i v.d. direktora zaječarskog muzeja Vujadin Milošević.

Ukazano je na izuzetnu ulogu Tomislava Mijovića koji je 45 godina bio autor ovog časopisa i doprineo da on bude jedan od najstarijih i najznačajnijih ne samo u Timočkoj Krajini i Srbiji, već i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Naime, prvi broj “Razvitka” objavljen je 1961. godine i njegovu uredničku koncepciju enciklopedijskog karaktera utemeljio je  Tomislav Mijović koji je do 2006. godine uredio 226 izdanja. Po koncepciji, ovo je zavičajni časopis i kroz protekle decenije bio je hronika Timočke Krajine.

Čule su se pohvale, ali i primedbe upućene ovom izdanju, kao i korisni predlozi, s ciljem da “Razvitak” bude još bolji. Istaknuto je da je najvažnije što je časopis sačuvan, što izlazi redovno i što niko više ne treba da strepi za njegovu budućnost. Cilj je, kako je naglašeno, da se sačuva osnovna koncepcija časopisa, ali i da se proširi krug saradnika kako bi se “Razvitak” modernizovao i sadržaj bio još kvalitetniji. Kako je planirano biće vraćena ranija praksa da se promocija časopisa “Razvitak” posle Zaječara organizuje i u svim drugim timočkim gradovima, kao i u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, ukoliko bude interesovanja.

Ovaj dvobroj, kao i ostale iz prethodnih godina možete pratiti i u elektronskoj formi na sajtu ustanove “Zoran Radmilović” https://zoranradmilovic.rs/razvitak-broj-261-262/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *