Od ponedeljka 24. januara u škole neposredno i prema kombinovanom modelu nastave

Tim za škole doneo je odluku da od ponedeljka, 24. januara, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe. Za učenike srednjih škola nastava će se odvijati prema kombinovanom modelu.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 12. do 19. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3074 (0,4 odsto) obolelih. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2,8 posto.

„Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić i dodao da će Tim za škole, kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

Za vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica, navodi se u saopštenju.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Ministar prosvete Branko Ružić pre sastanka Tima za škole upitan da li mogu da se organizuju ekskurzije, rekao je da svaka škola mora da traži dozvolu resornog ministarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *