Izjašnjavanje na referendumu u nedelju 16. januara

Građani Srbije izjasniće se na referendumu o ustavnim promenama u nedelju, 16. januara. Biće im postavljeno pitanje: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?” Date su dve jasne opcije – moći će da zaokruže “da” ili “ne”, a glasači mogu da se opredele na više od osam hiljada biračkih mesta širom Srbije o tome da li su za izmenu najvišeg pravnog akta, koja se odnosi na pravosuđe. Izjašnjavanje je od 7 do 20 sati.

Prema Uputstvu za sprovođenje glasanja van glasačkog mesta, Gradska izborna komisija u Zaječaru saopštila je ranije – Propisano je da glasač koji nije u mogućnosti da glasa na glasačkom mestu (nemoćno ili sprečeno lice) može da glasa van glasačkog mesta.

Glasači mogu da obaveste glasački odbor da žele da glasaju van glasačkog mesta počev od petka, 14. januara 2022. godine, a najkasnije do 11 časova na dan glasanja, 16. januara 2022. godine.

Naglašava se da van glasačkog mesta mogu da glasaju samo lica koja nisu u mogućnosti da lično dođu na glasačko mesto iz zdravstvenih razloga, osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, kao i glasač oboleo od zarazne bolesti COVID-19, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina. Napominjemo, da glasač oboleo od zarazne bolesti COVID-19 ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača, koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument tog glasača. Pomagač može biti samo lice koje nije obolelo od zarazne bolesti COVID-19.

Prilikom prijavljivanja, glasač mora da navede sledeće lične podatke: ime i prezime, JMBG, adresu prebivališta i kontakt telefon, kao i razloge zbog kojih nije u mogućnosti da glasa na glasačkom mestu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *