Stara planina postala Nacionalni park sa najvišim stepenom zaštite

Nakon 40 godina Stara planina i planina Kučaj-Beljanica su prva područja koja će poneti status nacionalnih parkova. Ovo znači, kako je pojasnila ministarka ekologije, da će i ove lokacije ubuduće imati maksimalan stepen zaštite.

Studijom koju je izradio Zavod za zaštitu prirode, kako piše u saopštenju Ministarsva ekologije, predviđeno je da se Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara.

Zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta. Kučaj-Beljanica je šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima – rekla je ministarka Irena Vujović.

Pomenuta Studija je sada na sajtu Ministarstva i od tog trenutka su, kako kaže Vujović, na snazi svi režimi i mere zaštite koje Studija propisuje.

Stara planina je prirodno bogatstvo juga Srbije poznato po bistrim planinskim potocima, autohtonim životinjskim vrstama, čistom vazduhu i snežnim planinskim vrhovima. Do sada je imala status parka prirode.

U Ministarstvu kažu da su poslednja dva nacionalna parka u Srbiji progašena davne 1981. godine, kada su taj status poneli Tara i Kopaonik.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *