Mladi u Porečkim selima nastavljaju tradiciju stočarstva (VIDEO)

Porečka oblast koja zauzima sliv Porečke reke i središnji deo Đerdapske klisure, pruža sjajne uslove za razvoj turizma i poljoprivrede. Među brojnim već staračkim domaćinstvima malo je imanja na kojima su ostali mladi ljudi, zato su Trifunovići iz Crnajke ponos sela Gornje reke. Veliko gazdinstvo opredeljeno za ovčarstvo i pčelarstvo, na noge su postavili Marina i Davor. Koristili su i subvencije opštine Majdanpek i države:

Trifunovići imaju oko 70 ovaca i za sada 7 jagnjadi, ali vreme jagnjenja tek počinje. Posla ima neprestano, ali koliko god gajenje francuske rase ovaca zahtevala rada, napora i rizika, trud može da se naplati. Kad god je potrebno pomažu i Davorova majka Živka i tri ćerke. Najnapornije je Marini koja nastoji da svaki dan bude savršeno organizovan.

 

Trifunovići se mogu pohvaliti i velikim brojem košnica i kompletnom opremom za pčelarstvo i tehnološku preradu meda. U posebnom objektu imaju sve što je potrebno za centrifugiranje, filtriranje, taloženje, kupažiranje, zagrevanje, razlivanje u ambalažu i čuvanje meda. Godišnje se iz njihove porodične manufakture plasira više tona meda. Nakon napornog dana naši domaćini najviše uživaju u porodičnom okruženju. Roditelji su tri devojčice, uzrasta od 6 do 14 godina. Najstarija Natalija otkriva nam koje su njene obaveze u domaćinstvu:

Trifunovići se, kao i mnogi drugi poljoprivrednici u porečkom kraju oslanjaju na stručnu pomoć “Agro Poreča” u Donjem Milanovcu. To je prava adresa za sve što ih zanima o matičnim grlima, njihovom obeležavanju, uzgoju i subvencijama. Najviše poljoprivrednika u ovom kraju opredeljeno je za stočarstvo, a mnogi su koristili subvencije opštine i države, kaže Biljana Danilović Pavlović iz “Agro Poreča”:

Brigu o poljoprivrednom gazdinstvu Badrkića uglavnom vodi domaćin Ilija, uz podršku supruge Emilije i ćerke Aleksandre:

 

Delatnost gazdinstva odskora je proširena i na turizam kako bi kći imala sopstveni biznis. Nakon sticanja diplome sanitarnog inženjera, Aleksandra se vratila na imanje. Za početak je preuređeno prizemlje porodične kuće.

I dok kod Badrkića ima ko da nastavi porodičnu tradiciju, na imanju Jankovića u Topolnici, koje u saradnji sa “Agro Porečom” ima umatičena grla i koristi subvencije, zatičemo samo Ljubišu. On se nakon radnog veka u Austriji vratio na selo, ali njegov sin nema nameru.

Stočari na ovom području osim na subvencije koje daje opština Majdanpek imaju pravo i na subvencije Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 7 hiljada po ovci, ako ih u umatičenom stadu ima najmanje 30.

 

Prilog je objavljen u okviru projekta “Život mladih u majdanpečkim selima”.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Opštine Majdanpek. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *