Mladi na selu – od pčelarstva do uzgajanja cveća (VIDEO)

Porodica Mihailović iz okoline Zaječara posvetila se pčelarstvu. Pre desetak godina vratili su se staroj ljubavi i tada su počeli sa svega nekoliko košnica. Danas imaju 300 medonosnih kutija a za uspešan posao presudna je, između ostalog, selidba košnica. Sa prinosom koji se kreće od 5 do 10 tona godišnje, Mihailovići iz Vražogrnca najveći deo meda izvoze.
Predaha nema ni kada dođu hladni dani jer posla ima u radionici, gde pomaže najmlađi član. Dvadesettrogodišnji Nikola Mihailović uključen je u sve aspekte posla koji ga je opredelio da ostane na selu:

I uspeh ostalih mladih na selu itekako se primećuje, u sezoni ima posla preko glave ali im mehanizacija znatno olakšava proces rada. Iako su suše umanjile prinos kukuruza ove godine na brojnim parcelama širom Srbije, iskustvo Gorana Gojkovića iz Rgotine nije loše. Po završetku berbe kukuruza u zrnu zadovoljan je ovogodišnjim rodom i kvalitetom.
Domaćin je obezbedio prikolice za prevoz, ali je glavni posao odradio Dragan Đokić iz komšijskog sela Vrazogrnca, koji uslužno radi berbu uz pomoć mašine u koju je uložio velika sredstva. Inače, poljoprivreda ga zanima od malih nogu. Važno je znati opstati na selu, a Dragan ima i poneki savet.

Upravo je ovaj mladi poljoprivrednik završio osnovnu školu u Vražogrncu, koju danas pohađa više od 100 učenika. Pojedinim đacima među omiljenim predmetima je istorija a deca beleže u ovoj oblasti dobre rezultate, kaže Miloš Mitrović, nastavnik istorije:

Kvalitetne mlade ljude pronalazimo i među Morarevićima koji su porodični biznis počeli da razvijaju u Čokonjaru. Milan Morarević privodi kraju Mašinski fakultet a za život na selu opredelio se zbog mira koji ovde vlada:

U rasadniku cveća pomaže i brat Dragan koji ne vidi velike nedostatke u životu van grada.

Porodica je 2005. godine započela posao sa cvećem, čemu je prethodila proizvodnja povrća. Kažu da je neophodna stalna edukacija a roditeljima je naročito drago što su se sinovi i snaje priključili daljem razvoju biznisa.
Snaje se polako upoznaju sa poslovanjem, a Aleksandri za posao u rasadniku puno znači što studira na Poljoprivrednom fakultetu:

Počeli su u svom rodnom Čokonjaru a danas rasadnik u Zaječaru koji nudi veliki izbor biljaka ukazuje da vrednim radom i slogom mogu da urade sve što zamisle.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Projekti 2021, Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *