Sve je više mladih porodica sa troje dece u Rgotini (VIDEO)

Na samo 13 km od Zaječara je selo Rgotina. Kao i za sva seoska naselja u Srbiji kažu da ovde žive najviše penzioneri, jer se i oni koji su nekada otišli odavde, kada se penzionišu rado vraćaju na svoje imanje. Dobro je što ima primera da to čine i njihova deca. Mladi ljudi koji su ostali u selu su uglavnom “na točkovima” zbog blizine Zaječara i Bora gde su se zaposlili. Prema starom popisu iz 2011. godine, ovde je živelo nešto više od 1.400 ljudi.

Jedina strugara koja je ostala u selu je porodice Radosavljević, od koje sada žive tri generacije. Otac Petar, njegova dva sina i njihove porodice. Stariji sin Saša sa suprugom i troje dece živi u drugom delu sela, ali je svakodnevno u strugari:

 

Deda Petar je još aktivan u strugari, ali kaže da je srećan što ga sinovi polako zamenjuju i što su ostali svi zajedno i u prilici je da gleda unučiće koji odrastaju u njegovoj blizini.

Još jedna mlada žena je grad zamenila za selo. Apotekarka Danijela Jovanović rođena je u Boru, ali je kao dete često boravila u Rgotini, gde se kasnije i udala. Kao farmaceutski tehničar tri puta nedeljno radi u apoteci u Rgotini, a ostala dva dana u Velikom Izvoru, što joj u odnosu na prethodno iskustvo nije veliki problem:

Ovo lepo i bogato selo bilo bi još lepše da su putevi kroz selo bolji. Uređeniji prolaz kroz Rgotinu žele i Joksimovići koji su pioniri seoskog turizma. Željka koja je zdravstveni radnik u Zaječaru, smatrala je da višak prostora u seoskom porodičnom domaćinstvu može da ponudi turistima. Rgotsko jezero, jedno od najčistijih u Evropi, svake godine je prepuno kupača iz okruženja, ali i iz drugih delova Srbije:

 

Prva turistička sezona je odlično prošla, ali Željka ističe da je u ovom poslu cela porodica i kada ona zbog posla ne može da dočeka goste, tu je kći, mama, brat…

Željkin brat Aleksandar Joksimović, budući geograf, oprobao se u proizvodnji rakije i kreće u projekat izgradnje prave destilerije. Od nekoga ko ništa nije znao o tome, danas je svoju degustacionu sobu ukrasio priznanjima za dunjevaču i druge proizvode.

Još jedan mlađi meštanin Rgotine, Danijel Jovanović, je radnim danima na točkovima jer sa suprugom radi u zaječarskoj Fabrici mernih transformatora, ali voli imanje i domaće životinje, pa tako čuva 30-ak rasnih ovaca, svinje, a veliko zadovoljstvo mu je pčelarstvo. Još je mladi i sve to može da postigne:

 

U samom centru Rgotine nalazi se Dom kulture, tu je i crkva i Osnovna škola “Jeremija Ilić Jegor”. Jedna je od najstarijih seoskih škola u ovom kraju, počela je sa radom sredinom 19. veka. Danas škola ima osam odeljenja od prvog do osmog razreda i jednu grupu preškolaca. U ovoj školskoj godini pohađa je 89 učenika, svi iz Rgotine. Uglavnom mlađi kadar škole čini 22 nastavnika, medju kojima je veroučiteljica koja je i sama bila đak ove škole:

 

Osim škole, mlade u ovom selu godinama okuplja i Kulturno umetničko društvo “Zoran Gajić”. Iako se poslednje skoro dve godine ne okupljaju zbog epidemije, deo dečijeg ansambla je obukao nošnju da nam se predstavi:

I dok jedni vole folklor, ima i onih koji vole fudbal i raduju se da će selo obnoviti svoj seoski klub i od sledeće sezone igrati utakmice u svom rangu.

I možda baš neko od dečaka, koji na seoskom terenu vredno treniraju, proslavi kroz fudbal svoju Rgotinu.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *