Mladi u Grljanu tradicionalno se bave i ovčarstvom (VIDEO)

Grljan je jedno od zaječarskih sela gde još uvek radi osmogodišnja škola. Ona nosi naziv po čuvenom pesniku Vladislavu Petković Disu. Osnovana je davne 1842. godine i pored matične škole u Grljanu, nastava se danas održava i u područnim odeljenjima u Vratarnici, Malom Izvoru, Marinovcu, Zagrađu, Vrbici i Grlištu. Trenutno školu pohađa oko 200 učenika, kaže Katarina Lukić, pedagog u OŠ “Vladislav Petković-Dis” u Grljanu. Osim redovne nastave, đaci pohađaju i razne sekcije:

 

Grljan je vlaško selo, pa meštani u većini slučajeva pričaju vlaškim jezikom. Ono što je interesantno jeste to što i u Osnovnoj školi pored drugih jezika mogu da uče i svoj maternji jezik. Život i obrazovanje mladih u Grljanu ne razlikuje se puno od njihovih vršnjaka u gradu:

Jedna od uspešnijih učenica koja je sebe pronašla u sportu Tara Stojanović od malena trenira odbojku. Ona uspeva sve obaveze da uklopi iako nekoliko puta nedeljno putuje do grada na trening:

A kada prođete pored kuće porodice Gligorov ne možete a da ne primetite bele švajcarske ovčare koje oni čuvaju. U Grljanu imaju mužjaka i ženku, a u odgajivačnici još dvadesetak pasa ove rase. Nega je najbitnija kod ovih pasa, pa otac Marijan sve to radi uz pomoć ćerke Mile:

Marijan Gligorov se pored stana koji ima u gradu ipak odlučio da sa porodicom život zasnuje na selu:

 

A nedaleko od Grljana nalazi se imanje Gorana Todorovića koji čuva ovce i pravi sireve sa različitim ukusima. On smatra da je u ovčarstvu budućnost:

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *