Zaječar obeležio Svetski dan horskog pevanja

Svetski dan horskog pevanja (World choral day) obeležen je sinoć u Zaječaru uspešnim koncertom u sali Pozorišta. Nastupila su četiri hora: Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, Gradski hor „Mokranjac“ iz Negotina, Hor “Hrama Rođenja Presvete Bogorodice“ i Kamerni hor „Lavirint“ iz Zaječara. Preko 70 članova ova četiri hora otpevali su više od 20 kompozicija i odličnom interpretacijom oduševili publiku koja je poštovala distancu i nosila maske.

Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990. godine, svake druge nedelje u decembru , ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje. Od tada do danas milioni pevača, članovi horova, učestvuju na koncertima, festivalima, pojedinačnim nastupima pevača, seminarima o horskom pevanju. Prošle godine Svetski dan horskog pevanja proslavio je 30 godina postojanja, ali zbog Covida-19, u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija, koncerti nisu održani. Ove godine, Svetski dan horskog pevanja pruža izuzetnu priliku da horski svet pokaže svoje jedinstvo u radosti kolekltivnog pevanja, kako bi održali tridesetogodišnju tradiciju.

Sinoćnji koncert u Zaječaru prijavljen je Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije.


Organizator Svetskog dana horskog pevanja je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *