Mladi iz Donjeg Milanovca svoju šansu vide u turizmu (VIDEO)

Bolji putevi i uređena komunalna infrastruktura jedan su od osnovnih uslova opstanka srpskih sela i gradova, a za turistička mesta, kakvo je Donji Milanovac, od strateške su važnosti. Lepote dunavskog bisera u porečkom zalivu sve više otkrivaju domaći i strani turisti a uskoro će brzo i bezbedno moći da dođu i rekonstruisanom Dunavskom magistralom. Država je prepoznala značaj ove i drugih timočkih saobraćajnica pa je ove godine u njihovu obnovu uloženo više novca nego nekoliko prethodnih decenija. Deonica državnog puta Golubac -Donji Milanovac koja poprima potpuno drugačiji izgled dužine je 55 kilometara.

Dunavska magistrala biće završena narednog juna, a mnoge saobraćajnice u Timočkoj Krajine već su pod novim asfaltom. Značaj prepoznaju i oni koji žive u Donjem Milanovcu kao i oni koji ovde traže predah od gradske vreve.

Obnova puteva na istoku Srbije vredna je oko 45 miliona evra, a najavljena izgradnja marine, pristaništa i biciklističkih staza zaokružiće jednu od turističkih priča Donjeg Milanovca i obebediti posao i budućnost za mlade. To je i osnovna ideja destinacijske menadžment agencije za istočnu Srbiju koja nastoji da što više ljudi upozna sa lepotama ovog kraja.

Donji Milanovac u opštini Majdanpek jedna je od destinacija koja poslednje dve sezone beleži porast broja turista. Što više gostiju, veća je i potreba za smeštajnim kapacitetima.

Među onima koji svoju šansu vide u turizmu je i 25-ogodišnja Stefana Jovanović. Nju i ostale članove porodice život je odveo na različite strane, a kuća u Donjem Milanovcu ostala je prazna. Nakon školovanja i rada u Beogradu, Stefana je rešila da se vrati u rodno mesto i da tu gradi svoju budućnost. Porodičnu kuću u Donjem Milanovcu potpuno je renovirala i prilagodila zahtevima turista koji uživaju u lepotama ovog podunavskom mesta. Svoju vilu nazvala je “Ondina” po vodenoj nimfi iz germanske mitologije.

Gosti su uglavnom porodični ljudi, ali i biciklisti i oni koji tek upoznaju lepote naše zemlje. Sudeći po prvim mesecima rada, odluka o pokretanja biznisa je bila ispravna.

Narednu turističku sezonu Stefana će dočekati potpuno spremna, a nada se da će uz podršku GIZ-a i Evropske unije uspeti da do leta unapredi svoju turističku ponudu.

Mogućnost da rade i pristojno žive od svog rada mladima je presudna u donošenju odluke hoće li ostati u svom mestu ili se eventualno vratiti nakon školovanja.

Čak i mladi koji iz ovih krajeva zbog ljubavi ili posla odu na drugi kraj Evrope ili sveta, uvek se rado vraćaju. Ana Trujanović iz Rudne Glave, koju je ljubav prema plavokosom Nilsu odvela u Holandiju, više puta tokom godine dolazi u zavičaj. Lepotama majdanpečkih sela, Donjeg Milanovca i Srbije oduševljen je i njen izabranik koji se svaki put raduje dolasku u ove krajeve.

Ana se raduje što se Nilsu dopada njen rodni kraj, a kaže da mnogi nisu svesni lepota svog zavičaja sve dok se ne otisnu u svet.

Pogled sa vidikovca na popularnom eko i etno kompleksu Kapetan Mišin breg, gde smo zatekli Anu i Nilsa, oduzima dah. Dunav u svoj svojoj lepoti, Donji Milanovac smešten na našoj i rumunski gradić na drugoj obali evropske reke, čine doživljaj poptpunim. Ljubazni domaćini godišnje ugoste na desetine hiljada gostiju. Od onih koji samo dođu da uživaju u pogledu, do onih koji ovde ostanu više dana kako bi mogli da probaju domaće specijalitete sa “Mišine sofre”, da razgledaju Muzej vina ili izložbu skluptura na otvorenom „Čovek, drvo, voda“ .

Ovo čarobno mesto postoji već dve decenije. Silna lepota ne može se sagledati odjednom. Sve je deo jednog velikom mozaika koji povezuje priča o Miši Anastasijeviću jednom od najvećih dobrotvora koje je Srbija iznedrila.

Posebno mesto na imanju ima Muzej vina otvoren 2013. godine čija zbirka broji oko 1.000 boca najrazličitijih sorti donetih iz svih krajeva sveta. Posetioci donesu vino domaćinu, a na dar dobiju simpatičan suvenir.

Za budućnost kompleksa Živorad Žika Stefanović ne brine, jer i njegovi potomci, a nisu želeli pred kamere, nastavljaju porodični posao.

Napore ovih turističkih pregalaca prepoznala je i država, pa će narednog meseca Žika sa suprugom Dušankom biti deo srpske turističke delegacije koja će posetiti Svetsku izložbu Expo 2021. u Dubaiju.

Porodični posao u koji su svi uključeni, Stefanovići stalno unapređuju. Uz pomoć GIZ-a i Evropske unije kupili su novu kuhinjsku opremu.

Uz podršku EU i GIZ-a svoje poslovanje unapredio je i naš sagovornik sa početka priče o turizmu i mladima u Donjem Milanovcu. Zahvaljujući programu “Za kulturno nasleđe i turizam”, Ivan je ostao u Donjem Milanovcu i pomaže drugima da razviju svoj mali biznis u turističkom sektoru.

Prilog je objavljen u okviru projekta “Život mladih u majdanpečkim selima”.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Opštine Majdanpek. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *