11. Festival “ZajeČAR”: “Pinokio” iz Leskovca poslednja takmičarska predstava

Poslednje takmičarske večeri 11. Pozorišnog festivala za decu “ZajeČAR” odigrana je predstava Narodnog pozorišta Leskovac “Pinokio” po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

U pitanju je priča koja govori o odrastanju i sazrevanju drvenog lutka Pinokija, po čuvenom romanu Karla Kolodija „Pinokijeve avanture“ iz 1883. godine. Ovaj dramski tekst verno prati poznatu bajku ne izneveravajući dečju znatiželju da još jednom svi zajedno dožive nezaboravnu avanturu malog drvenog lutka Pinokia. Veštim ubacivanjem songova priča postaje prijemčivija i raznovrsnija.

Naslovnu ulogu Pinokija tumači glumica leskovačkog teatra Petra Dimitrijević, koja ističe da je publika živela i disala zajedno sa glumcima na sceni.
„Publika je bila još jedan glumac na sceni. Večeras smo prvi put dobili aplauze na nekim mestima na kojima ranije nismo. Ne mogu da grešim dušu, i u Leskovcu i u Kruševcu na festivalu je takođe bilo odlično. Drago mi je da primećujem da i Kruševac i Zaječar i Leskovac neguju najmlađu publiku koja će kasnije nastaviti da ide u pozorište. Vidim da deca imaju manire, da razumeju šta gledaju i da apsolutno umeju da odreaguju kako treba i gde treba. Deca nisu glupa i sa decom treba razgovarati kao i sa odraslima, jer sve razumeju, sve vide i sve znaju, tako da su nam bili podrška. Srećna sam jer su lepo uživali zajedno sa nama.“

Osim Petre, u predstavi igraju i: Nikola Šćepanović, Marko Radojević, Filip Radivojević, Ivan Janković, Tanja Krčmarik, Mina Cocić, Vesna Mirković Đorđević, Maja Janković i Jovana Grozdanović.

Kostim i scenografiju radili su Dragana Breza i Dušan Stanković, kompozitor Aleksandar Spasić, koreografija Nađa Tomić, scenski pokret Miodrag Krčmarik i dizajn svetla Dušan Veljković.

Na 14. po redu Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Mali Joakim“ koje je održano u Kruševcu, leskovačko Narodno pozorište osvojilo je tri nagrade sa predstavom Pinokio – Spasoje Ž. Milovanović za najbolji dramski tekst, Nađa Tomić za najbolju koreografiju i Petra Dimitrijević za najbolje glumačko ostvarenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *