Festival “ZajeČAR”: Dileme mladog Strahinje na sceni zaječarskog pozorišta

Predstavom “Strahinja” sinoć je nastavljen 11. Pozorišni festival za decu “ZajeČAR”.

Komad je rađen u koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta “Puls teatar” iz Lazarevca, “Gamba produkcije” iz Beograda i “Inovadore” iz Stokholma. Priča se zasniva na popularnom romanu Jasminke Petrović “Ovo je najstrašniji dan u mom životu”, autor teksta je Željko Hubač, a rediteljka Šari Sabel Strandmark.

Кroz dramu “Strahinja” pratimo ljutite, tužne, razočaravajuće, srećne, iznenađujuće misli jednog četrnaestogodišnjeg srpskog dečaka u priči o njegovom životu u trenucima kada je potpuno zbunjen i sebi postavlja brojna pitanja: “Zašto je tako teško da se čovek ubije kada svoju glavu stavi u zamrzivač? Кoliko dlaka na bradi stvarno treba da ima jedan 14-godišnji mladić kako bi bio normalan i da li je moguće da se porodica zameni ukoliko ne možete da podnesete svoju vlastitu? Šta je zaista pravi poljubac?”

Naslovnu ulogu Strahinje tumači Dimitrije Stajić koji ističe da u ovoj predstavi nema bajki, već da je veoma životna jer glavni junak sebi postavlja pitanja koja svako dete tog uzrasta može sebi da postavi. Predstava jeste namenjena deci starijeg uzrasta, ali estetika predstave i igra sporednih glumaca mogu da doprinesu da predstava bude zanimljiva i najmlađoj publici.
U predstavi još igraju: Bojana Đurašković (koju smo gledali u ulozi ovčice Aske), Aleksandar Trmčić, Ana Ćuk, Lazar Maksić, Jelena Cvijetić i Darko Bjeković. Dramaturg je Johana Emanuelson, scenograf Nevena Šurlan, kostimograf Sonja Кotorčević. Za scenski pokret zadužen je Ivica Klemenc, a koreograf je Irina Mitrović.

Na 12. Festivalu predstava za decu i mlade “Mali Joakim”u Lazarevcu 2019. godine, nagrada MALI JOAКIM za glumačko ostvarenje dodeljena je Dimitriju Stajiću za ulogu Strahinje, a specijalna nagrada MALI JOAКIM dodeljena je Ivici Кlemencu za scenski pokret u predstavi “Strahinja”.

Takmičarski deo festivala završava se večeras predstavom “Pinokio” Narodnog pozorišta iz Leskovca, po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića. Nakon toga, tročlani stručni žiri u sastavu Ana Bretšnajder, predsednik, Miloš Tanasković, član i Viktorija Arsić, član, doneće odluku o najboljem glumcu i glumici, kao i o najboljoj predstavi na Festivalu “ZajeČAR”. Biće proglašena i najbolja predstava na Festivalu po izboru publike. Nagrade će biti uručene u nedelju, 5. decembra, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava zaječarskog teatra “Lepotica i zver” po tekstu i u režiji Željka Hubača.

Karata za festivalske predstave više nema, ali će “Lepotica i zver” vrlo brzo ponovo biti odigrana na sceni pozorišta, najavljuju iz zaječarskog pozorišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *