Selo mladih golubara (VIDEO)

Na pet kilometara od Zaječara, na levoj obali belog Timoka, nalazi se selo Grljan. Trenutno broji oko 2.500 stanovnika i meštani su uglavnom zaposleni u gradu, malo njih se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Ovo selo više od pola veka ima svoj fudbalski klub Rudar Vrška Čuka. Današnje generacije trude se da taj fudbalski klub zadrže:

U Grljanu je pčelarstvo veoma zastupljeno. Saša Radulović od detinjstva je zavoleo pčele pored svog oca. On 2006. godine počinje da se bavi pčelarstvom, a prošle godine je odlučio da proizvodnju unapredi pa je broj košnica povećao. Trenutno ih ima 70.
Budućnost je pred Sašom pa nas je interesovalo koji su mu planovi za dalje:

A pošto pored pčela Saša ima i golubove, pernatu živinu, mi smo sa njim nastavili put do kuće da se u tu priču i sami uverimo. Pa smo tako u dvorištu odmah ugledali kaveze i veliki broj golubova raznih vrsta. Koliko su njegovi golubovi kvalitetni i koliko ih uspešno čuva pokazuju i brojni pehari i medalje koje je osvojio.
U ovoj porodici se ljubav prema golubarstvu prenosi sa kolena na koleno. Pa je tako i mali Nemanja, Sašin sin angažovan oko ovih letača:

I dok su muškarci napolju zaduženi oko pernate živine i golubova, žene u porodici Radulović uživaju u muzici. Milica je učenica drugog razreda muzičke škole u Zaječaru i opredelila se za dva instrumenta:

U Grljanu ima čak 53 golubara, a jos jedan od njih je Danijel Smiljanić koji od detinjstva voli golubove i čuva rasu Srpski visokoletač. Od 2012. godine počinje da niže svoje uspehe:

Sve svoje znanje o glubovima Danijel ali i ostali golubari iz Grljana prenose namlađim generacijama koje su zainteresovane za golubarstvo.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *