Do kraja nedelje u zaječarskom pozorištu najbolje dečje predstave ovogodišnje produkcije

U zaječarskom teatru sinoć je svečano otvoren 11. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“, koji obuhvata najbolje predstave iz ovogodišnje pozorišne produkcije. Gradska većnica za kulturu Elena Matković je otvarajući festival istakla da su pozorišne predstave veoma važne za odrastanje dece, jer ih odvode u svet mašte i uče ih pravim vrednostima, kao što su pravda i dobrota. Ona je podsetila da je festival osnovan 2009. godine kao Međunarodni pozorišni festival za decu, da zbog korana virusa sada nema predstava iz drugih država, ali je važno što je sačuvan kontinuitet ove pozorišne manifestacije. Prve večeri izvedena je predstava “Palčica” Pozorišta lutaka iz Niša. Tekst za predstavu potpisuje Milena Depolo, po motivima bajke H. K. Andersena, a rediteljka je Dragana Miloševski Popova.

Ova poznata bajka govori o Palčici koja se rađa iz cveta lale kao devojčica mala poput palca, kada jedna usamljena žena poželi da ima dete. Ona u početku biva srećna sa svojom majkom, međutim, kako odrasta, njena ljubav prestaje da joj bude dovoljna, i ona kreće u svet u potragu za srećom. Taj njen put pun je iskušenja i opasnosti. Na kraju, zahvaljujući svojoj dobroti, ona biva nagrađena i nalazi svet u kom se oseća kao kod kuće. Naslovnu ulogu Palčice tumači Aleksandra Pavlović koja u izjavi za medije nije krila zadovoljstvo zbog odličnog prijema predstave kod najmlađe publike: “Volim da dodjem na ovaj festival zato što imate fenomenalnu, divnu publiku i uvek nam je mnogo lepo. Posebna čast je što smo mi otvorili festival.” Pored Aleksandre , u predstavi igraju Marija Cvetković , Jelena Đorđević, Srđan Miljković I Mladen Milojković. Scenograf je Zorana Petrov, kompozitor Srđan Marković, koreograf Nebojša Gromilić, a lektor Nataša Ilić.

Ovo je prva od četiri predstave u takmičarskoj konkurenciji za nagrade stručnog žirija: za najbolju predstavu, za najboljeg glumca i za najbolju glumicu Festivala. Predstava zaječarskog teatra “Lepotica i zver” nije u konkurenciji za nagrade žirija. Takođe, ove godine i publika će birati najbolju predstavu.

Sinoć je takođe otvoren Sajam književnosti za decu u foajeu zaječarskog teatra, koji organizuju ustanova NPTK-CK “Zoran Radmilović” i knjižara “Kaligraf”. Tom prilikom direktor Festivala i zaječarkog teatra Vladimir Đuričić izrazio je nadu da će Sajam postati tradicionalan i da ćemo ga otvarati svake godine u još većem obimu. On je izrazio žaljenje što su sve karte za festival rasprodate i što su mnogi ostali bez mogućnosti da prate ove divne pozorišne dane posvećene najmlađima. Vlasnica knjižare “Kaligraf” Irena Jović Stanojević je istakla da je na Sajmu književnosti za decu prisutno nekoliko najznačajnijih izdavača, ali da će se potruditi da za narednu manifestaciju obezbede izdanja svih izdavača knjiga za decu u Srbiji. Ona je podsetila roditelje i decu da najveće čarolije žive upravo u knjigama i da je, zahvaljujući tim šarmatnim likovima koji obitavaju na stranicama tih malih knjiga, odrastanje mnogo lepše i zabavnije.

Pokrovitelji 11. Pozorišnog festival za decu “ZajeČAR” su Grad Zaječar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a festival se održava uz Covid propusnice i poštovanje svih mera zaštite od virusa Covid -19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *