Zaječar ove godine jedan od 7 gradova potpisnika Pariske deklaracije

Konferencija pod nazivom „Nejednakost, AIDS, pandemije – Da stavimo tačku“ održana je danas u Beogradu, a u okviru konferencije predstavnici sedam opština i gradova – Zaječar, Niš, Subotica, Novi Sad, Šabac, Novi Pazar i Stari grad, potpisali su Parisku deklaraciju kojom se obavezuju da pruže podršku u borbi protiv HIV.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr MIlan Jovanović Batut“, od početka godine do danas prijavljeno je 120 osoba inficiranih HIV-om što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, ili za 31% manje u odnosu na isti period u 2019. godini.

U istom periodu kod 34 osobe je novodijagnostikovan AIDS/sida, dok je sedam osoba umrlo od AIDS-a, dok je za tri osobe je prijavljeno da su umrle od bolesti koje nisu povezane sa AIDS-om, saopšteno je na konferenciji posvećenoj obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko saopštio je da je u borbi protiv HIV važan multidisciplinarni pristup i da je zbog pandemije COVID 19 smanjen obuhvat testiranja na HIV, te da je u 2020. godini testirano 45% manje dijagnostikovanih nego u prethodnoj godini, kao i da se procenjuje da je 1200 osoba u ovom trenutku HIV pozitivno ali da ne zna svoj status. Uprkos svemu, naveo je Vicko, situacija sa COVID 19 nije imala uticaja na kvalitet lečenja osoba sa HIV.

Goran Radisavljević direktor TOC, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator skupa naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je samo u jednom danu 7 opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.

Deklaraciju je od 2014. godine do danas, potpisalo više od 300 gradova i opština iz celog sveta, među kojima su i gradovi i opštine u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *