Počinje “ZajeČAR” – pozorišni festival za najmlađe

Pozorišni festival za decu “ZajeČAR”, 11. po redu, biće održan u zaječarskom teatru od 1. do 5. decembra, istaknuto je na pres- konferenciji u Ustanovi NPTK-CK “Zoran Radmilović” u Zaječaru.

Festival će otvoriti predstava “Palčica” Pozorišta lutaka iz Niša, u sredu 1. decembra. U četvrtak 2. decembra, zaječarski mališani moći će da uživaju u predstavi “Aska i Vuk” Pozorišta “Pan teatar” iz Beograda. Predstava “Strahinja” Prvog prigradskog pozorišta “Plus teatar” iz Lazarevca biće izvedena u petak 3. decembra. Narodno pozorište iz Leskovca predstaviće se komadom “Pinokio”, u subotu 4. decembra. Festival će biti završen predstavom “Lepotica i zver” Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” Zaječar, u nedelju 5. decembra. Početak svih predstava zakazan je za 18 sati.

– Posebno nas raduje to što će festival zatvoriti premijera naše predstave “Lepotica i zver” koju je po sopstvenom tekstu režirao Željko Hubač i koja je već gostovala na festivalima kao pretpremijera. Na 14. Festivalu za mlade i decu profesionalnih pozorišta Srbije “Mali Joakim” u Kruševcu ova predstava je osvojila dve nagrade: nama najdražu nagradu dečjeg žirija za najbolju predstavu i nagradu stručnog žirija za najbolju masku, istakao je Vladimir Đuričić, direktor Festivala i direktor NPTK-CK “Zoran Radmilović”.

U okviru pratećih manifestacija festivala, od 1. do 5. decembra, u foajeu pozorišta biće otvoren Sajam književnosti za decu u organizaciji NPTK-CK “Zoran Radmilović” i knjižare “Kaligraf” iz Zaječara, s ciljem da se deci približi knjiga. Takođe, 5. decembra u 17,30 biće promovisana knjiga “Drame za decu” autora Željka Hubača, u izdanju Ustanove NPTK-CK “Zoran Radmilović”.

Komplet karata za pet predstava je 1.000 dinara, s tim što je komplet za jednog roditelja ili pratioca besplatan. Cena pojedinačne karte je 250 dinara, a karta za roditelja ili pratioca je besplatna.

Zaključkom Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, ulaz na festival biće omogućen samo onima koji su primili najmanje dve doze bilo koje vakcine (a od prijema druge doze je prošlo minimum 21 dan), imaju potvrdu o preležanoj COVID-19 infekciji ili PCR/AG test koji nije stariji od 48 sati od dana posete festivalu.

Lica mlađa od 15 godina nisu dužna da imaju navedene potvrde i sertifikate, ali su u obavezi nošenja zaštitnih maski kao i svi drugi posetioci. U toku trajanja festivala u sali zaječarskog pozorišta dozvoljeno je 50% popunjenosti kapaciteta i obavezno je nošenje zaštitne maske sve vreme boravka u sali i holu pozorišta.

Od 2009. godine održava se i “ZajeČAR”, Međunarodni pozorišni festival za decu, smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz zemlje i inostranstva.
Ove godine zbog pandemije korona virusa nije očuvana međunarodna dimenzija festivala, jer bi bio preveliki rizik da dolazak pozorišta iz drugih zemalja na festival za decu.

Kako je istaknuto na pres konferenciji, glumci i tehnička ekipa zaječarskog teatra vratili su se iz Crne Gore, sa turneje sa predstavom “Antigona”, rađenoj u korprodukciji sa prištinskim pozorištem, gde su sa uspehom gostovali u Nikšiću, Kotoru i Herceg Novom.

Zaječarskom pozorišnom ansamblu predstoji sredinom decembra još jedna turneja, ovoga puta u Bosni i Hercegovini, sa predstavom “Petra”, po tekstu i u režiji Irfana Mensura, koja je selektovana za učešće na pozorišnom festivalu “Dani Jurislava Korenića” koji se održava u Sarajevu, u organizaciji “Teatra 55”, a ova predstava biće odigrana i u Bijeljini. Tokom decembra “Petra” će gostovati i u Kruševcu.

Takođe, zaječarski teatar pripremiće narednog meseca i novogodišnju predstavu za najmlađe, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura, Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *