OŠ “D. Obradović” Vražogrnac – tradicija i neprekidan rad od blizu dva veka (VIDEO)

Malo je seoskih škola u Srbiji koje se mogu pohvaliti dugom tradicijom i uspešnim neprekidnim radom dužim od veka. Jedna od njih je i Osnovna škola “Dositej Obradović” u Vražogrncu. Radi još od 1841. godine.

Osnovna škola u Vražogrncu, na 10-ak kilometara od Zaječara, sa ponosom nosi ime srpskog prosvetitelja i reformatora revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda – Dositeja Obradovića. Škola je otpočela sa radom 1841. godine. Jedna je od najstarijih osnovnih škola u opštini Zaječar, sa dugom i uspešnom tradicijom obrazovanja i vaspitanja.

Škola je mala, ali obuhvata svojim područjem odeljenja u Nikoličevu i Trnavcu. U izdvojenim odeljenjima odvija se razredna nastava, dok se u Vražogrncu realizuje i razredna i predmetna nastava. U poslednjih nekoliko godina školu pohađa oko 110 učenika. Tridesetak učenika svakodnevno koristi prevoz za dolazak u školu, većina nastavnika dolazi iz Zaječara i najveći broj radi u dve ili više škola.

Matična škola u Vražogrncu raspolaže sa dva školska objekta i kuhinjom za ishranu učenika.

Jedan objekat je građen 1971. godine i raspolaže sa deset učionica, od čega je u jednoj smeštena predškolska grupa, četiri su namenjene razrednoj nastavi, a pet učionica se koristi za predmetnu nastavu. Stroga podela na kabinete ne postoji, jer zbog nedostatka učioničnog prostora u svakoj od učionica se realizuje nastava iz dva i više predmeta.

U ovom objektu nalazi se kompletno opremljen informatički kabinet koji se koristi za izvođenje nastave informatike i računarstva, ali i za časove drugih nastavnih predmeta.

Područno odeljenje u Nikoličevu se sastoji iz jedne školske zgrade u kojoj se nalazi pet učionica i fiskulturna sala. Od postojećih učionica dve se koriste za učenike nižih razreda, a jedna učionica je prostor u kome boravi predškolska grupa.

Područno odeljenje u Trnavcu se sastoji iz jedne školske zgrade u kojoj se nalaze dve učionice. Na žalost, zbog malog broja dece u ovoj školi se koristi samo jedna učionica za učenike nižih razreda.

Škola je mesto okupljanja mladih u kulturnim i sportskim aktivnostima, dobar saradnik mesnoj zajednici u organizovanju manifestacije “Vražogrnački točak”, “Tikvijada” u Nikoličevu i takmičenju mesnih zajednica u kulturnom stvaralaštvu.

U školi se organizuju raznovrsne manifestacije: Dečja nedelja, Maskenbal, izložbe radova učeničkih radova, priredbe povodom Dana škole, Nove godine, 8. marta, jesenji i prolećni kros, priredbe povodom Svetog Save, obeležavanje značajnih jubileja i datuma. Škola izdaje školski list povodom Dana škole “Dositejac”. Poseduje i školsku biblioteku koja raspolaže sa preko pet hiljada naslova namenjenih učenicima, nastavnicima i meštanima sela.

Direktorka škole Anita Savić ističe da se u školi koriste savremena nastavna sredstva i materijali, unapređuju kabineti, laboratorije i zbirke. Nastavnici maksimalno podstiču misaonu aktivnost učenika. Ne ponašaju se autoritarno, nego saradnički. Ne drže previše reč, već daju priliku učenicima.

Tekst je objavljen u okviru projekta “Škole moraju da postoje”. 

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *