Mladi iz Velikog Izvora zainteresovani su za tradiciju svog sela (VIDEO)

Veliki Izvor selo nadomak Zaječara poznato je po bogatoj tradiciji, kulturi i istoriji. Starije je i od samog Zaječara. Prvi put se pominje pre oko 550 godina kao Izvor Blatinče, a kao Veliki Izvor pre 220 godina. Ovo selo se nalazi u istočnom delu zaječarske kotline, sa desne strane Timoka, a na 5 kilometara je udaljeno od granice sa Bugarskom. Prostire se na 6.310 ha, sa oko dve i po hiljade stanovnika, u oko 700 domova. Meštani sela se prvenstveno bave poljoprivredom i stočarstvom:

 

Selo je specifično po tome što su se mnogi mladi koji su se ovde rodili, odlučili da ovde i ostanu da žive. Oni se trude da svoje običaje i tradiciju sačuvaju od zaborava i nastave.

Neli Nikolić koji je od pre nekoliko godina na čelu sela, predsednik mesne zajednice, odrastao je na selu i tu gradi budućnost sa svojom suprugom Dušicom koja je takođe ovde rođena. Pored toga što su zaposleni u gradu oni su se odlučili za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom:

 

U poslednje vreme u selu se priča o velikom uspehu njihove meštanke Aleksandre Stojanović koja je dobitnica Dositejeve stipendije koja se dodeljuje najboljim studentima završnih godina fakulteta. Nakon fakulteta ona se vratila u svoje rodno selo odakle je sve i počelo:

 

Prva osnovna škola u Velikom Izvoru počela je sa radom 1839. godine. Današnja škola izgrađena je 1980, a više od 30 godina nosi naziv “Vuk Karadžić”. Ovde su mnoge generacije stekle osnovno obrazovanje. Pored učionica koje su opremljene po najnovijim standardima, škola ima igralište za fudbal, rukomet, košarku, a specifične su učionice na otvorenom, u borovoj šumi, koju su sadili preci današnjih učenika. Za svu decu veoma je značajno što osnovno obrazovanje mogu da steknu u svom selu:

 

U ovom selu i mladi i stari pričaju velikoizvorskim jezikom koji je specifičan i koji se koristi u još dva sela, u selu Dublju kod Svilajnca i u bugarskom selu Goljam Izvor. A u blizini škole nalazi se i muzej putopisca i hroničara Sergija Kalčića. On je prošao ceo svet ali se uvek vraćao u Veliki Izvor. Tu mu je bio i dom koji je u svom stilu opremao sa istom strašću s kojom je istraživao daleke predele u koje je putovao. Kuća, nakon njegove smrti pre 14 godina, ostala je u amanet Mesnoj zajednici i školi. Na ovom mestu se upravo mladi uče tradiciji:

 

Koliko omladine ima u selu pokazuje i to što postoje kulturno-umetničko društvo, fudbalski klub, a igralište u centru sela često je ispunjeno mališanima koji Veliki Izvor čine bogatijim.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *